Fadderresa till Östtimor, del 1: Framme i värmen

Förväntansfulla faddrar och färdledare i Östtimor.

Efter att ha befunnit oss i fyra länder på mindre än 24 timmar känner vi äntligen värmen i ansiktet när vi stiger av planet i Dili, Östtimors huvudstad. Det är sol och över 30 grader. Efter en natts återhämtning upptäcker vi området i och runt Dili tillsammans med en lokal guide. Vi får besöka fängelset där portugiserna fängslade upprorsmakare. De skickade även hit politiska fångar från bland annat Moçambique och Macao.

Vi får se den mäktiga kristusstatyn i Cristo Rei och delar av gruppen tar sig de 700 stegen upp för att få njuta av utsikten över havet. Östtimor har en våldsam historia kantad av förtryck. Portugiserna koloniserade landet i över 400 år och mindre än två veckor efter att landet blev självständigt blev Östtimor invaderat av Indonesien. Vi besöker kyrkogården där flera hundra studenter i en fredlig demonstration blev mördade av den indonesiska auktoriteten.

På kvällen äter vi middag med Terence, tidigare landschef för Plan Östtimor och Gilda, landschef för Oxfam i Östtimor där vi får lära oss många spännande saker om Östtimorianska kulturen och historien.

På måndagen besöker vi Plan Internationals landkontor och får en genomgång av våra fokusområden i landet; vatten och sanitet, riskreducering inför och under katastrofer, ungas ekonomiska säkerhet och sysselsättning, barns utveckling, barnskydd och barns deltagande.

Av: Emma och Josefin, färdledare