Planfaddrar besöker skolprojekt i Peru

Idag gick bussen strax efter kl. 7. Efter 4 timmar nådde vi målet – en förskola som Plan International stödjer med projektet ”Tenderness”. Projektet syftar till att utbilda lärare i pedagogiska metoder som ger barn i åldern 3-5 år grundläggande kunskaper för att få en bra start i livet och vara förberedda för skolan.

Innan vi kom dit hann vi fylla kameran med massa naturmotiv och andlösa vyer från Anderna. Vi slog höjdrekordet idag, drygt 4400 möh, och vi fick äntligen se alpackorna som gick i stora flockar eller hjordar i bergen. De trivs visst bäst på de höga höjderna. Vi fick även se små vattenfall och forsande bäckar, samt även köra över några av dessa. Dessutom intog vi vår lunch vid ett av vattenfallen.

Väl nere i samhället där förskolan ligger fick vi ett varmt mottagande. Barnen, föräldrarna och lärarna stod och väntade med blommor i famnen till oss alla. Det delades ut kramar och vi fick papperskonfetti i håret och därefter gå igenom en fin blomstergirlangsportal de gjort, medan de kastade blomblad över oss. De små barnen var alla klädda i vackra färggranna kläder med fina hattar för flickorna och mössor för pojkarna.

Uppklädda barn möter faddrar vid skolbesök.
Pedagogiskt material utformat av lärare,

Inne på den lilla skolan fick vi först bevittna en ceremoni för Moder Jord där både barn och vuxna deltog. Barnen sjöng för oss och vi fick se vad de lär sig med färger, klimat och miljö, matematik och mycket mera. De hade även en hygienplats i sin skolsal där de fick tvätta händer och alla hade en tandborste och en liten handduk. Innan vidarefärd till nästa skola togs massa foton och gruppfoton.

Vi for vidare – stannade för lunchen vid vattenfallet, och tog oss sen till nästa skolbesök.

Här blev vi väl mottagna av hela skolan. Rektorn visade oss runt och berättade vad Plan International stöttar med, bland annat har de installerat en radioanläggning med mikrofoner och datorer till barnen i de högre klasserna, ca 15 år gamla. Projektet bidrar till att stärka ungdomarnas självkänsla, göra sin röst hörd för att de ska kunna skapa sig bättre möjligheter vidare i livet. De fick demonstrera sina kunskaper genom att intervjua en av våra medresenärer, Lahja, till radion. Fantastiskt!

Planfadder Lahja intervjuas av skolelever.
Lunch vid vattenfall är en härlig bonus på fadderresan.

Återfärden gick samma väg tillbaka – dvs fyra timmar i bussen och vi fick återuppleva den högsta höjden hitintills, 4400 möh. Alltså ännu en fantastisk och upplevelserik dag med Plan International!

Av: Mia & Anders, Planfaddrar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *