Planfaddrar upptäcker fantastiska Amazonas

Vi lämnar Lima och resan fortsätter vidare mot Amazonas. Det första som slog oss när vi klev av planet i Puerto Maldonado var värmen och fuktigheten som var minst sagt påtaglig. Vi stannade en natt i det lilla samhället Puerto Maldonado och blev på morgonen upphämtade med buss som tog oss till den lilla hamnen vid floden Tambopata. Därifrån tog vi oss med båt, dvs med en 20 meter lång kanot med en utombordare i aktern, ut i regnskogen. Vi kom fram till lodgen Posada Amazonas som drivs i samarbete mellan Ese Eja-folket från lokalsamhället Infierno och privata aktörer som under många år forskat i regnskogen. 70 % av vinsten går till lokalbefolkningen för att stärka och bevara deras samhälle.

Redan första dagen var äventyrlig då vi efter en kort vandring in i djungeln fick klättra upp i ett 37 meter högt torn och njuta av utsikten ovanför trädtopparna.

En inspirerande dag i Amazonas

Tidigt i säng för att vakna och äta frukost 05:00 innan en morgonvandring kl 05:30. Det var en inte helt angenäm upplevelse att ta på sig halvvåta kläder (som inte kunnat torka i den fuktiga luften). Efter en kortare båtfärd på floden och vandring ca 30 min till en sjö väntade en ”kanot-katamaran” för att ta oss ut på sjön och spana efter vilda djur och fiska pirayor. Den drevs av en kille som vrickade fram båten nästan helt ljudlöst. Lite mulen morgon gav hyfsad svalka, men vid 9-tiden tittade solen fram och transpirationen kom igång ordentligt. Flertalet av oss lyckades få upp en liten piraya som vi fotograferade och sedan slängde i igen. På färden hem såg vi en flock små-apor hoppa i träden på strandkanten. Åter på lodgen strax före 10.

10:30 påbörjades en ny vandring till en lervägg för att förhoppningsvis se ara-papegojor mumsa på leran, men tyvärr var där inga. Däremot låg en kajman och solade vid vattenbrynet. Vid lunchen på lodgen kom flocken med apor (små ”ekorrapor”) och hoppade i träden runtomkring.

Lite senare var det dags för kanotfärd till en plats där shamanen för byn Infierno håller till. Dit åker lokalbefolkningen när de är sjuka eller känner sig krassliga för att få vård. Där använder de djungelns olika växter för medicinering och läkande av krämpor. Hallucinogener gör tydligen underverk ihop med typ salicylsyra, vilka utvinns ur olika växter som finns i närheten.

Sedan middag på lodgen. Ingen idé att duscha (kläderna dyvåta av all transpiration) eftersom det efter middagen var dags för nattvandring och att leta insekter, ormar och andra hemskheter i kolsvart nattmörker. Vi såg en sovande orm i ett träd, diverse insekter som vandrande pinnar, ”bullet-ants”, gräshoppor mm, en sköldpadda, stora paddor och grodor och lite annat smått och gott och inte att förglömma alla ljud som djurlivet åstadkommer. Vi kom åter till lodgen strax innan strömmen stängdes kl 22.00 och det var dags att duscha och sedan knoppa in efter en fantastisk dag i Amazonas regnskog.

Av: Elisabeth & Kjell, Planfaddrar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *