Lek och viktiga lektioner på fadderresan i Peru

Från skjul gjorda av plankor till en skola fylld av glädje. Så kan man sammanfatta vår dag här i Peru. Rektor och lärare hade genomgång på skolgården där vi delades in i 2 grupper. Ena gruppen fick börja med att se ett glatt gäng tjejer i 15-årsåldern som arbetade med färg och form. De byggde upp sin självkänsla genom att välja sina favoritfärger som de sedan hällde ut på en glasskiva och därefter lade ett papper på och skrev eller ritade det första de tänkte på. Sedan pratade de och diskuterade i gruppen om dessa bilder. Rummet fylldes med skratt och fniss. En otroligt härlig känsla fylldes i hela kroppen.

Vi bytte sedan grupper och fick följa med en annan av lärarna in i ett rum fyllt av tjejer och 2 killar som stod längst väggarna. På golvet låg 2 stora spel som de hade gjort själva med frågor från deras lektioner. Frågorna i spelet handlade mest om sex och samlevnad och hela projektet syftade till att öka kunskaper om ämnet samt att stärka den egna självkänslan och förstå rätten till sin egen kropp.

Jimmie fick börja med att spela ett tärningsspel där det var meningen att svara på frågor om preventivmedel.

– Vilka preventivmedel finns det för tjejer?

Jimmie satte alla. När Jimmie svarat var det en av tjejerna som berättade om de olika preventivmedlen i detalj. En av killarna berättade även om hur man fick tag i kondomer. Inte lätt för en kille under 18 år då man själv får gå till läkaren och få kondomer.

Sedan var det dags för mig och spela. Jag kastade en kapsyl på en ruta där det stod en fråga.

– Vad är kondomen gjord av?

Inga problem att svara på den frågan. Fick en genomgång av en av tjejerna av vad och hur kondomen funkade.

Under tiden vi spelade var det mycket fniss både från oss vuxna samt av ungdomarna. Många av oss blev positivt överraskade över hur kunniga dessa ungdomar var och hur utförligt de kunde svara på frågorna. Så underbara ungdomar! De ville ta selfies med oss och kramas i massor. Tror inte jag har känt mig så glad och nöjd över att vara där på plats i verkligheten. Känslorna är många och omtumlande.

Av: Lotta & Jimmie, Planfaddrar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *