Barnen lär sig grundläggande livsfärdigheter

Dagens fältbesök med Plan gick till en förskola, ett hälsocenter samt en träff med kvinnogrupp som startat egna verksamheter med stöd från mikrofinansiering. Det var mycket givande och trevligt.

Av: Lahja & Gitte, Planfaddrar

Barn lär sig ”life skills”

För att ge barn och unga förutsättningarna för att i framtiden kunna ha en stadig inkomst har Plan initierat ett projekt för att stärka deras entreprenörskap samt ge dem life skills. Life skills innebär att ge barnen kunskaper och verktyg för att klara sig både i arbets- och vardagslivet t.ex. inom hushållning, marknadsförståelse, reflekterande och bearbeta egna känslor, ekonomi och budgetering på en grundläggande nivå.

Det här projektet ingår 15 grund- och gymnasieskolor där man på olika sätt engagerat elever i att starta och driva egna verksamheter. Vi fick besöka en årskurs 2 som en gång i veckan samlas i 2 timmar för att skapa smycken som de sedan säljer. Det viktigaste i denna verksamhet är att barnen själva får räkna ut produktionskostnad, material, vinst etc. Detta med stöd av lärare och av utbildningsmaterial, som Plan International tagit fram, anpassat efter elevernas nivå.

I slutet på detta projekt kommer man anordna en tävling mellan dessa skolor. Det är eleverna själva som väljer ut den verksamhet som ska representera sin skola i tävlingen. Vinnaren får ett startkapital för att utveckla sin verksamhet.

Inom ramen för projektet arbetar Plan även för att stärka unga kvinnors entreprenörskap. Första året av projektet utbildades 500 kvinnor i marknadsföring, ekonomi och inom service. Under året som de utbildades fick de lära sig att budgetera och spara. Därefter fick de skriva sina egna affärsplaner och med hjälp av sina besparingar påbörja en liten verksamhet. Även dessa personer deltog i en tävling och av dessa valdes 20 affärsplaner ut att mikrofinansieras. Vi fick träffa en ung kvinna från Limas slumområden som efter att ha deltagit i projektet nu driver sin egen skönhetssalong och därigenom bidrar hon till sin familjs inkomst. Utöver det är hon en förebild för sin egen dotter och för många andra i sitt lokalsamhälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *