Fadderresa till Peru – äntligen framme

Efter en tidig morgon, två flyg och många timmar senare är vi äntligen framme i Lima tillsammans med våra 16 faddrar. Första kvällen hinner vi bara checka in och lägga oss för att göra oss redo för ett fullspäckat schema under kommande veckor.

Vi inleder första dagen med ett morgonmöte där Plan Internationals lokala personal möter och introducerar oss i vilka utmaningar och behov landet står inför. Bland annat drabbas Peru regelbundet av jordbävningar på grund av dess geografiska läge och El Niño har senast i år lett till kraftiga regn och stora översvämningar. Andra områden som Plan International fokuserar på är små barns tillgång till förskola, ungas sexuella och reproduktiva hälsa och skydd av barn.

Med hjälp av lite statistik gav landschefen Ramin, tillsammans med sina kollegor, oss en bild av landets många utmaningar. Exempelvis att 51 % av barn mellan 6 och 36 månader i landsbygden lider av anemi eller blodbrist, närmare 70 % av alla elever som går ut lågstadiet har inte grundläggande läs- och skrivkunskaper samt att 72 % av kvinnor har upplevt våld i relationer och av dessa har mindre än 30 % valt att söka hjälp.

Peru är ett medelinkomstland med stora klasskillnader. Trots den växande medelklassen lever fortfarande 30 % av befolkningen i fattigdom och 10 % i extrem fattigdom, d.v.s. med en inkomst på mindre än 1,5 USD om dagen.

Vi ser fram emot att få se några av Plans projekt som syftar till att förbättra möjligheterna för barn och ungdomar under kommande dagar!

Av: Stephanie och Gunilla, Plan International 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *