Besök hos fadderbarn i Filippinerna

13-åriga Felicia besöker fadderbarn

Dagen började med att vi åkte båt ut till skolan där vi blev välkomnade av flera barn som stod och spelade trummor och skrek ”Välkommen”. Några lärare från skolan visade oss till en scen där vi fick sitta och titta på olika uppträdanden. Samma lärare som visade oss vägen till skolan visade oss till ett rum där de bjöd på lite filippinskt snacks.

Dansuppvisning

Efteråt besökte vi Joecel, mitt fadderbarn. Det hade regnat hela dagen och nu började det ösa ner, men jag var så glad och spänd så det gjorde inte så mycket att det regnade. Huset som hon bor i är ganska litet, det har två våningar och där bor ca 15 personer – två familjer och en mormor.  Vi fick sitta och prata med Joecel och ställa frågor. Hon bjöd oss på olika sorters frukter, det kändes lite konstigt att ta emot frukten för att det var deras mat. Efter maten gav vi henne några presenter och man kunde verkligen se hur hon lyste upp. Jag blev jätteglad för att det gjorde henne så glad. När hon hade tittat på presenterna delade hon ut några så att de andra barnen i huset kunde leka med dem. Sen var det dags och åka. Jag ville inte riktigt åka för det var så kul att träffa henne. Jag önskar att hon hade kunnat följa med hem till oss.

Av: Felicia, 13 år, Planfadder

 

Besöket hos vårt fadderbarn

Efter en lång resa med både flyg, bil och båt på floden anlände vi till byn där vårt fadderbarn, Daniela, bor. Nere vid floden möttes vi av en stor grupp människor från byn som kom för att möta oss. Vi fick kransar om halsen och de var mycket glada att träffa oss.

Vi gick över risfälten, över en liten bro och upp till byn där alla hade samlats för att välkomna oss. Det var barn som spelade musik och Daniela stod längst fram vid ingången till byn. Otroligt vilket mottagande för att vi skulle komma! Därefter blev det stor samling i skolan med flera tal, dans och mat. Detta var första gången på 13 år som byn fick ta emot ett besök från utlandet och de har 135 fadderbarn!

Efteråt besökte vi en spar- och långrupp där kvinnor sparar pengar varje vecka för att sedan kunna låna ut till byborna till en låg ränta. Efter ca ett år fördelar de pengarna som kommit in och får ut betydligt mer än de har satt in. Fantastiskt att se att även med små medel kan man spara pengar till framtiden och att många använder pengar de sparat till att ge sina barn högre utbildning.

Besöket hos Danielas familj blev ett känslosamt möte då vi fick möjlighet att träffa både hennes familj (pappa och syskon) men även grannar och släktingar. Det var till en början lite blygt och försiktigt men när vi tog fram de bilder på familjen som de skickat till oss genom åren så blev det mycket skratt och glädje och isen var bruten. Det är en otrolig förmån att få komma ut på detta sätt och se Plans arbete på plats och att få träffa sitt fadderbarn. Det jag tar med mig från denna fadderresa är den glädje, värme och tacksamhet som alla vi träffat har visat oss.

Av: Karin och Jörgen, Planfaddrar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *