Så här når hjälpen fram till barnen i Ecuador

Mer än 650 människor miste livet och tusentals skadades efter jordbävningen vid Ecuadors nordvästra kust den 16 april. Plan International finns på plats – och hjälpen når fram.

Jordbävningen mätte 7,8 på richterskalan och slog till i närheten av kuststaden Muisne i Ecuador.
Jordbävningen mätte 7,8 på richterskalan och slog till i närheten av kuststaden Muisne i Ecuador. Foto: Fabricio Morales (all bilder)
Våra katastrofinsatsernår cirka 75 000 människor, hälften av dem barn. Insatserna involverar bland annat distribution av mat och vatten, filtar, madrasser och hygienkit.
Vår personal i Ecuador delar ut hygienpaket.

Tack vare alla givare som bidragit kommer våra katastrofinsatser att nå cirka 75 000 människor, hälften av dem barn. Insatserna involverar bland annat distribution av mat och vatten, filtar, madrasser och hygienkit. Men också temporära lärocenter och stöd till gravida och nyfödda.

De barnvänliga platserna används även för att ge utbildning till föräldrar om hälsa och hygien, sanitet och säkerhet med tonvikt på barns behov.
Barn i ett av alla tillfälliga boenden i Portoviejo, Manabiprovinsen.

En av Plan Internationals prioriterade aktiviteter är att inrätta barnvänliga platser där barn och unga kan träffas för att bearbeta sina upplevelser, få psykosocialt stöd och delta i idrott, musik, konst och andra lekfulla aktiviteter som kommer att hjälpa dem att återfå en känsla av normalitet. De barnvänliga platserna används även för att ge utbildning till föräldrar om hälsa och hygien, sanitet och säkerhet med tonvikt på barns behov.

Barn har rätt att leka - även i katastrofer. Här sysselsätter sig några barn med legobygge i ett tillfälligt boende som upprättats i en flygplatsbyggnad.
Barn har rätt att leka – även i katastrofer.

Omkring 90 000 elever har fått sina skolbyggnader helt förstörda i jordbävningen och kan inte återvända till skolan. Att arbeta med att få igång tillfälliga skolor och så snart som möjligt reparera och återbygga skolbyggander är viktigt för hela lokalsamhället. Många barn kommer aldrig tillbaka till skolan efter en katastrof och riskerar att hamna i en nedåtgående spiral av fattigdom och utanförskap.

Plan Internationals lokala personal finns på plats för att stötta barnen.
Plan Internationals lokala personal finns på plats för att stötta barnen.

– Det är viktigt att få återgå till ett slags normal tillvaro, så snart det bara går. Skolan spelar en enormt viktig roll. Inte minst för att förebygga problem som tonårsgraviditeter och barnarbete men också för att det är en naturlig mötesplats för barnen där de kan prata om det de varit med om, berättar Sofia Gustafsson, som är programsamordnare på Plan International Sveriges humanitära enhet.
– Skolorna har också en nyckelroll i att arbeta förebyggande med katastrofer där eleverna involveras i att identifiera risker och minimera skador i framtida eventuella katastrofer. Det är en del av Plan Internationals långsiktiga katastrofarbete, avslutar hon.

Kreativiteten och lekfullheten som finns hos barn får inte försvinna i en katastrof.
Kreativiteten och lekfullheten som finns hos barn får inte försvinna i en katastrof.

Plans arbete i Ecuador
Plan International har arbetat i Ecuador sedan 1962. Vi arbetar i mer än 1 000 samhällen med ungefär 400 000 flickor och pojkar för att säkerställa att barn och ungdomar i landet kan uppfylla sin potential genom att kunna utöva sina rättigheter enligt barnkonventionen. Några av våra verksamhetsområden är:
• Att främja säkra, hälsosamma och stimulerande miljöer för barn.
• Förbättra försörjningsmöjligheter för unga.
• Främja utrymmen där barn och unga kan uttrycka sig och delta i beslut som påverkar deras liv.

Så kan du stödja Plan Internationals katastrofarbete
SMS:a JORDBÄVNING till 72910 så bidrar du med 100 kr
Skicka valfri summa via Swish till 9007311.

Av: Anna Andersson och Anna Boberg, Plan International

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *