Fadderresan till Nicaragua: Nya projektbesök i Madriz

När vi kom fram till Madrizregionens centralort Somoto på torsdagskvällen fick vi genast uppleva torkan på nära håll. Vattenbristen hade gjort att hotellets vattentank hade sinat så vi fick klara oss utan vatten i kranar och toaletter.

Morgonen efter begav vi oss, lite smutsiga men glada, mot nya äventyr i fält. Vi började i vanlig ordning med ett kort besök på det lokala Plankontoret.

Vi åkte sedan till ett litet område utanför Somoto där vi fick ett fint välkomnande av en förskoleklass och sedan fick träffa en ungdomsgrupp som fått lära sig att tillverka och sälja enklare hantverk. Efter det träffade vi en annan grupp ungdomar som hade fått lära sig att sprida information om sexuell och reproduktiv hälsa till klasskamrater, föräldrar, lärare och andra vuxna och barn i sitt närområde.  Just hur Nicaragua arbetar med ungdomsgrupper inom teman som sexuellt våld och tonårsgraviditeter har omnämnts som ett av världens bästa sexualundervisningsprojekt i tidningen the Guardian. Läs mer om det här.

Ungdomsgruppen som har utbildats i att förändra synen på flickors sexuella och reproduktiva hälsa.
Ungdomsgruppen som har utbildats i att förändra synen på flickors sexuella och reproduktiva hälsa.
Vi började dagen med att träffa en förskoleklass utanför Madriz.
Förskoleklassen i Madriz.

Dagens höjdpunkt enligt många var ett mångfacetterat projekt där man i samma lokal dels fick träffa en kvinnogrupp som sålde sädesslag och jordbruksredskap men även mötte några ungdomar som deltog i en läsecirkel.

Under tiden åkte Marita och Kaj på sitt fadderbarnsbesök. Det blev en trevlig eftermiddag med spontan bollkastning och en hopprepstävling som Kaj vann.

Marita och Kajs fadderbarnsbesök.
Marita och Kajs fadderbarnsbesök.
Flickor ur läsgruppen.
Flickor ur läsgruppen.

Dagen i Madriz avslutades hemma hos Elizer, som deltagit i ett entrepenörsprojekt för ungdomar där han fått stöd och utbildningar i att driva en mindre lokal butik som han öppnat i sitt hem.

Gruppen med Elizer (längst ner på bilden).
Gruppen med Elizer (längst ner på bilden).
Patrik var imponerad över Elizers affär och hans kreativa säljtekniker.
Patrik var imponerad över Elizers affär och hans kreativa säljtekniker.

Efter tre väldigt fullspäckade dagar i fält var det sedan dags att bege sig upp i bergen mot grönska och lite avkoppling i Selva Negra.

Efter dessa intensiva dagar med projektbesök gick färden vidare mot det gröna och lugna Selva Negra, (den svarta djungeln) där vi bland annat fick lära oss mer om ekologisk kaffeodling.
Färden gick vidare mot det gröna och lugna Selva Negra, (den svarta djungeln) där vi bland annat fick lära oss mer om ekologisk kaffeodling.

Av: Helena, Plan International Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *