Filmtips på söndag 8 mars: Indiens dotter i SVT2

På internationella kvinnodagen visar Dokument utifrån dokumentären Indiens dotter av Leslee Udwins. Filmen berättar om den fruktansvärda gruppvåldtäkten på 23-åriga Jyoti Singh 2012 och de reaktioner som följde då kvinnor och män över hela Indien inledde högljudda protester mot den kvinnosyn som råder och som länge tillåtit övergrepp mot både kvinnor och barn.

Sedan 2012 har flera gruppvåldtäkter i Indien uppmärksammats och frågan som filmen ställer är ”Har de här attackerna väckt en rörelse för jämlikhet i Indien?”.

Indiens dotter har väckt stor uppmärksamhet, inte minst för att den blivit förbjuden att visas i landet.

– Jag började filmen med ett ganska snävt fokus, berättar Lesle Udwins för The Guardian i en intervju. Jag började med frågan Varför våldtar män? Jag upptäckte att det är en sjukdom som beror på brist på respekt för kvinnor. Det är inte bara några ruttna ägg, det är hela korgen som är rutten.

I Plans globala rapport A Girl’s right to Learn Without Fear, som släpptes 2013, framkommer det att mellan 500 miljoner och 1,5 miljarder barn utsätts för våld varje år och att 150 miljoner flickor och 73 miljoner pojkar blivit utsatta för sexuellt våld.

Därför arbetar Plan globalt för jämställdhet och för att motarbeta den sociala acceptans för våld mot barn och kvinnor som råder i många samhällen. I våra program involverar vi barn, föräldrar, lärare, lokala ledare – och inte minst pojkar och män – för att uppnå en varaktig förändring.

Plan verkar också för att stärka effektiva rapporteringsmekanismer för våld mot barn tillsammans med ett effektivt rättssystem för att stoppa våldet mot barn och kvinnor.

Indiens dotter sänds i SVT2 den 8 mars kl 22.10.

Av: Anna Boberg, Plan Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *