Fadderresan i Bolivia 2014 – Första Plandagen

Vi åkte iväg till Plans kontor i Santa Cruz för att få lite information om hur Plan arbetar i Bolivia och med vilka projekt. Sedan blev det dags för avfärd. Då öppnade sig den tropiska himlen och regnet bara öste ned. Men vi gav oss iväg ändå och fick verkligen se hur snabbt vattennivån steg och vilken nytta dräneringsdikena gör.

Efter cirka två timmars tur med vackra landskap med odlingar kom vi fram till dagens mål. Här välkomnades av hela skolan med lärare och elever. De hade lagt ned mycket jobb på att förbereda allt från girlanger, flaggor och välkomstskyltar. Vi kunde verkligen känna den värme de utstrålade och deras glädje över vårt besök.

Vi bjöds på en dansuppvisning där barnen visade lokala danser i lokala kläder som familjerna hade sytt. Detta var en liten skolan med 37 elever i åldrarna 4-13 år.

Glada faddrar, barn, lärare, föräldrar och PlanpersonalGlada faddrar, barn, föräldrar, lärare och Planpersonal

Efter uppvisningen var det dags att gå till ett litet center där vi blev bjudna på lunch. Det dukades upp långbord och även barnen fick mat. Vi satt under taket när nästa störtskur kom. Vår fadder Per var på besök hos sitt fadderbarn för andra gången. Han och fadderbarnets familj hade begett sig av hem till dem men skulle göra oss sällskap till lunchen. Dock fastnade bilen i lera på grund av det kraftiga regnet så de kom en bra stund efter oss andra. Vi gick tillbaka till skolan där vi besökte centret för småbarns utveckling.

Vi fick förklarat för oss hur de arbetar med småbarn, hur de gör kontroller för att se att de följer utvecklingskurvan. Faddrarna insåg att detta center hade många likheter med en svensk mödravårdscentral i kombination med förskola. I detta center arbetar de med att arbeta upp barnens finmotorik, lära barn läsa, dansa och skapa självkänsla. Detta är ett mycket viktigt och lyckat projekt som de ser ger ett snabbt resultat, vilket annars är ovanligt när man arbetar med utvecklingsarbete.

Vi fick ett varmt mottagande utanför skolan
Utanför skolan hade vägen geggat till sig ordentligt. Inte helt ovanligt i Planområden

Lagom till nästa störtskur lämnade vi området och började vår resa tillbaka till vårt hotell i Santa Cruz där vi på kvällen åt vår sista middag här,  för imorgon blir det tidig avfärd mot Sucre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *