Ett barns tankar om Barnkonventionen

HannahHanna, 15 år, från Rålambshovsskolan i Stockholm praktiserar på Plan

Barnkonventionen. Bara ordet i sig berättar ju att detta är något som har med barn att göra. Trots det så hade jag knappt hört det innan jag fick i uppgift att läsa igenom den. Jag var medveten om att den fanns, men inte alls vad den innebar. Och jag tror knappast jag är det enda barnet som inte har koll. Ju mer jag tänker på det nu efteråt, desto konstigare känns det. Allting som står i barnkonventionen är oerhört viktigt, det är ju den som beskriver hur vi barn har rätt att leva och bli behandlade. Det finns dessutom en artikel i konventionen som säger att alla, vuxna såsom barn, ska vara medvetna om vad som står i den. Varför har vi då inte koll på våra egna rättigheter? Varför kan jag ingenting? Det kanske är fel fråga att ställa. Kanske ska jag istället fråga; Vem är det som bör ha informerat mig?

Barnkonventionen infördes i början av 1990-talet. Det är för sent för att mina föräldrar ska ha läst om den i skolan, och alltså har de inte heller någon information. Det måste vara lika många vuxna som inte har någon aning om vad barn egentligen har för rättigheter. Hur ska då denna viktiga konvention kunna leva vidare om ingen är ordentligt medveten om den? Den bästa lösningen vore att vår generation får börja läsa om den i skolan. Att vi inte redan gör det är ju galet. Det är dessa grejer som är intressanta, i alla fall enligt mig.

Jag tycker verkligen att det är viktigt att alla barn har en trygg, utvecklande och rättvis uppväxt. Därför bör barnkonventionen prioriteras högre. Men att denna konvention är just det – en konvention, och inte en lag i Sverige, det stör mig något otroligt. Hur kan något så viktigt som detta inte vara en del av Sveriges lagstiftning? Vi barn är ju ändå en mycket stor del av befolkningen, och vi är faktiskt landets framtid!

Text av: Hanna Weman, 15 år, praktikant på Plan.

En reaktion på ”Ett barns tankar om Barnkonventionen”

  1. Hej Hanna! Vad fint du skriver. Jag är stolt till tårar.
    Kommer ihåg att vi pratat om Barnkonventionen i samband med projektet En bok i världsklass. Då vi vunnit andra pris och en massa böcker när vi samtalat och ritat om boken Akimbo. Linnéas teckning hänger fortfarande i klassrummet. Den med jordglob och barnens rättigheter runtomkring. Till skola och utbildning. Hälsovård. Rent vatten. Fritid. Hemligheter. Kärlek och familj. Jag är så stolt över dig och att du praoat på PLAN.
    http://www.sli.se finns filmen om Bankonventionen som du är programledare i. Vi har visst den för hela skolan i samband med Fn dagen.Tänker ofta på dig och minnena berättar för mig precis varför jag blev och är lärare. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *