”Många familjer riskerar att falla tillbaka i den fattigdom som de i årtionden kämpat för att ta sig ur”

Olle Panay_1 Olle Castell, rådgivare för barn i katastrofer på Plan Sverige, i Panay, Filippinerna

KATASTROFEN I FILIPPINERNA: Tre veckor efter det att orkanen Haiyan drog fram över Filippinerna börjar bilden av förödelsen klarna. Över en halv miljon hus är totalförstörda och lika många är delvis förstörda. 3,4 miljoner människor har fortfarande inte kunnat återvända till sina hem. I de värst drabbade områdena är 90 procent av skolorna och över hälften av hälsoklinikerna fortfarande obrukbara. Mer än 5000 människor har bekräftats döda.

När jag reste till Filippinerna i spåren av Hayian, fyra dagar efter att orkanen passerat, kunde jag se att människor var i full gång med att bygga upp sina förstörda hus, ta tillvara på ägodelar de kunde hitta i bråten, och röja upp sin åkermark. Grannar hjälpte varandra. Jag upplevde en vilja och beslutsamhet att återgå till ett normalt liv igen. Men det kommer att ta åratal. Och alla har inte möjlighet att på egen hand återställa det de har förlorat. Många familjer riskerar att falla tillbaka i den fattigdom som de i årtionden kämpat för att ta sig ur.

Därför är det viktigt att de som drabbats inte bara får tillfällig katastrofhjälp, utan att de även får stöd att bygga tillbaka det som ryckts ifrån dem. Och det är viktigt att det byggs på ett sätt som gör att nästa orkan inte kommer att få lika förödande konsekvenser. Det behöver inte vara komplicerat. Istället för att spika fast plåttak bör man använda skruv. Takstommen måste fästas ordentligt i väggarna. Alla hus bör ligga åtskilliga meter ovanför havsnivån. Skyddande mangroverträd som huggits ner till förmån för fiskodling behöver återplanteras. Evakueringsplaner måste förbättras. Skolor måste vara säkra platser där alla barn lär sig hur de skyddar sig och sina samhällen mot katastrofer.

Plan har sedan länge verkat i de områden som drabbades av Haiyan och kommer att fortsätta arbeta med att göra barn och deras samhällen tryggare och säkrare långt efter det att de flesta hjälporganisationer åkt därifrån.

Så kan du stödja:
• SMS:a KATASTROF till 72910 så stödjer du med 50 kronor eller KATASTROF100 för att skänka 100 kronor.
• Sätt in ett bidrag på PG 90 07 31-1eller BG 900-7311. Märk inbetalningen KATASTROF.
• Köp en gåva till stöd för tyfonens offer på plansverige.org/shop
• Bli Katastroffadder på plansverige.org.

Text av: Olle Castell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *