”Barnen brukade insjukna samtidigt, flera gånger per år”

Malaria Habi

Habi från Mali berättar om hur hon lyckats övervinna kampen mot malaria. Foto: Plan.

INTERNATIONELLA MALARIADAGEN: “Mina barns lidanden på grund av malaria har varit svårt att hantera. Jag har varit gift i 12 års tid och lever med min man och våra sex barn.

Barnen brukade insjukna samtidigt, flera gånger per år. Jag blev tvungen att stanna hemma från mitt arbete för att ta hand om dem. Kostnaderna för medicinerna och att betala för den tid de låg inskrivna på sjukhus blev dyrt i längden. Min man och jag hade ofta svårt att ha råd med mat. Bristen på pengar låg ofta till grund för gräl.

Hälsoarbetarna i vår by lärde mig hur jag skulle skydda min familj från malaria. Min yngsta son Sama är redan fem månader gammal och har aldrig haft malaria. Samma sak gäller för hans bröder och systrar sedan jag lärde mig hur man förhindrar sjukdomen.

Under min senaste graviditet gav barnmorskan mig ett myggnät. Numera sover jag och barnen under myggnätet och i byn har vi lärt oss hur vi gör för att minska antalet myggor. Under regnsäsongen ser vi till att alla barn har ordentligt på sig och att deras hud skyddas mot myggen”

Översättning: Ulrika Belin, Marknad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *