Fadderresan till Ghana (Dag 12-15)

Den 2 mars påbörjades ett äventyr när fadderresan till Ghana tog sin början. 20 faddrar och två representanter från Plan Sverige skulle nu tillbringa drygt två veckor i landet och hinna med både fadderbarnsbesök, projektbesök och en hel del andra aktiviteter. I tre delar kan ni följa resan från början till slut. Det här är den tredje och sista delen!

Dag 12

Förmiddagen spenderades tillsammans med Plan i fält. Denna dag var det inga fadderbarnsbesök planerade, utan hela gruppen åkte iväg till en skola för att se hur man arbetar med så kallade barnrättsklubbar. Dessa klubbar kan se lite olika ut, men här samlades regelbundet ett stort antal elever för att på ett kreativt sätt ta sig an ämnen som rör barns rättigheter. Vi bjöds på ett imponerande skådespel med både dans och musik. Eleverna visade genom sin dans vilka problem de upplevde i vardagen, och hur alla kan arbeta för att situationen ska förbättras.

Efter dansen var det dags för frågestund, och det visade sig snabbt att det fanns en stor nyfikenhet på oss svenskar och vårt nordliga hemland. Vi fick till och med äran att visa våra underliga midsommartraditioner genom att dansa små grodorna. Detta uppskattades mycket, och skratten var många, höga och hjärtliga. Innan vi lämnade skolan fick vi även kika på klassrummen och de lärarbostäder som Plan har hjälpt till att bygga för att skapa bra förutsättningar för att kunna rekrytera duktiga lärare.

Efter en avslutningslunch med Plan i Winneba gick färden mot huvudstaden Accra. Vi var nu tillbaka där äventyret tog sin början, men än var det några dagar kvar innan det var dags att återvända till Sverige.

dag12
Intensiv dans med ett viktigt budskap

Dag 13

Innan lunch hann vi med både en stadsrundtur samt ett besök på Plans landskontor i centrala Accra. Efter att ha sett ett par programkontor på landsbygden var det roligt och intressant att besöka kontoret som samordnar Plans insatser i Ghana. Vi passade också på att ta en fin gruppbild där vi sträcker upp våra händer för flickors rättigheter!

Eftermiddagen var fri att tillbringa på egen hand. Vissa valde att shoppa loss på stan, medan andra flöt omkring i hotellets pool.

dag13
Glada fadderresenärer samt personal från Plans landskontor i Accra, Ghana

Dag 14

Sista dagen med Plan i fält – denna gång i närheten av Asesewa norr om Accra. Morgonen började med att hela gruppen besökte ett projekt som kallades ”Girls making media”. Här fick tonårstjejer lära sig grunderna i journalistik och arbeta med både text och rörlig bild. Vi samlades som vanligt i skuggan av ett träd och fick ta del av ett skådespel i form av en nyhetssändning, komplett med både nyhetsankare och reportrar på fältet. Spännande och viktigt!

Sedan var det dags att splittra gruppen. De som skulle göra fadderbarnsbesök åkte mot olika byar och resten av gruppen tog del av ytterligare projekt. Bland annat fick vi möta delar av ett fotbollslag för tjejer som Plan varit med och grundat. Projektet stärker flickorna självförtroende, bryter normer och får tjejerna att tänka ”utanför boxen” när det gäller framtida yrken.

Dagens sista programpunkt var en avslutningsmiddag i Accra, tillsammans med personal från Plans landskontor. Vi fick bland annat sällskap av Plan Ghanas landschef Prem Shukla som passade på att tacka de svenska besökarna för deras stöd innan han höjde kalebass-skålen med palmvin för att utbringa en gemensam skål för Ghana! Kvällen fortsatte sedan med spännande lokal mat, dans och fler tacktal.

Efter denna intensiva dag somnade vi alla väldigt gott i hotellsängarna.

dag14
Presentation av projektet ”Girls making media”

Dag 15

Sista dagen med gänget innan det framåt kvällen var dags att åka mot flygplatsen. Vissa gjorde utflytkter i Accra men många valde att tillbringa dagen vid poolen för att prata om sina upplevelser och helt enkelt andas ut. Det var en trött med nöjd grupp som snart skulle lämna Ghana i riktning mot Europa och Sverige.

dag15
Ett sista gruppfoto innan vi säger hej då till Ghana

Två veckor går väldigt fort, men det kommer att ta lång tid att smälta alla intryck och möten. Det känns väldigt svårt att beskriva en sådan här resa med ord, men det handlar om otroliga möten med nya kulturer, människor och öden. Men trots att Ghana är ett utvecklingland finns hoppet alltid närvarande, och det är nog det som gör att hela gänget lämnar Accra med ett leende på läpparna.

/Mats, Plan Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *