”Jag bjuder på spindeln”

FADDERRESAN I KAMBODJA Ursäkta för pausen mitt i bloggandet, wifit var tyvärr inte det bästa i Kampong Cham. Idag var det dags att utforska Kambodjas huvudstad Phnom Penh och samtidigt lära oss mer om landets mörka historia. Det är en lång och lite invecklad historia men Pol Pot och de röda Khmererna fick stöd ifrån kung Sihanouk som blivit förvisad av den dåvarande regeringen. Det i kombination med USA:s bombning av Kambodja under Vietnamkriget gjorde att Pol Pot fick det stöd han behövde ifrån befolkningen på landsbygden och han kunde ta över makten i landet 1975. Pol Pots grundidé var att alla skulle vara jämlika och då på jordbrukarnivå. Ingen utbildning behövdes. Alltså var alla intellektuella och de som bodde i städerna fiender. De blev antingen mördade eller förvisade till hårt arbete ute på landsbygden. Den som misstänktes ha kontakter med CIA eller på andra sätt ansågs ”motarbeta” revolutionen blev torterad för att uppge information och sedan mördad. Under de fem år då Pol Pot styrde landet beräknas mellan 2-3 miljoner människor ha mist livet till följd av tortyr, massavrättningar, svält, sjukdomar, straffarbete och stridigheter.

Första stoppet för dagen blev Tuol Sleng genocide museum. Det som tidigare var ett en skola och sedan fängelse är nu ett museum och gravplats. När vietnamesiska soldater, som stred för att befria Kambodja, hittade fängelset fanns det 14 döda personer i cellerna och de är nu begravda inne på området.

Det ökända fängelset Tuol Sleng (S-21) där så många som 20 000 personer utsattes för de mest fruktansvärda former av tortyr
Det ökända fängelset Tuol Sleng (S-21) där så många som 20 000 personer utsattes för de mest fruktansvärda former av tortyr
Fångar som bland annat troddes ha samröre med CIA torterades i de här cellerna. De tvingades att lämna namn på andra personer som de samarbetat med. Sannolikt hade de flesta aldrig någonsin varit i kontakt med CIA och de var tvungen att ange någon de kände i sin by i hopp om att då bli släppta. Men när de lämnat "informationen" blev de tagna till killing fields för att avrättas.
Fångar som bland annat troddes ha samröre med CIA torterades i de här cellerna. De tvingades att lämna namn på andra personer som de samarbetat med. Sannolikt hade de flesta aldrig någonsin varit i kontakt med CIA och de blev tvungna att ange någon de kände i sin by i hopp om att då bli släppta. Men när de lämnat ”informationen” blev de tagna till killing fields för att avrättas.
Runt byggnaderna satt det taggtråd så att fångarna inte skulle kunna hoppa och ta självmord.
Runt byggnaderna satt det taggtråd så att fångarna inte skulle kunna hoppa och ta självmord.

När fångarna torterats och de uppgett den ”information” man ville åt togs de till the killing fields. Där blev de ihjälslagna, ofta med jordbruksredskap som spadar, yxor eller liknande. Röda khmererna ville inte slösa kulor på att skjuta dem. De ville inte att allmänheten skulle få reda på vad de höll på med så när de hämtade fångarna ifrån hemmet sa de att de skulle få utildning och att organisationen behövde dem. Det spelades hög musik på killing fieldsen för att dölja skriken och de hällde DDT över liken för att ta bort lukten.

Om man är troende buddhist i Kambodja tar man sitt barn till templet kort efter att de fötts för att de ska välsignas och de får då ett armband som en symbol för en god själ. Många har därför lämnat sina armband vid massgravarna för att barnens själar ska räddas.
Om man är troende buddhist i Kambodja tar man sitt barn till templet kort efter att de fötts för munkarna ska välsigna barnet och de får då ett armband som en symbol för en god själ. Många har därför lämnat sina armband vid massgravarna för att barnens själar ska räddas. Ellen lämnade också ett av sina armband.
Efter den tunga förmiddagen var det dags för lunch. Men vi kom knappt dit för en vägbom satt i vägen och nyckeln till den hade försvunnit, så vi fick hoppa av bussen och gå sista biten.
Efter den tunga förmiddagen var det dags för lunch. Men vi kom knappt dit för en vägbom satt i vägen och nyckeln till den hade försvunnit, så vi fick hoppa av bussen och gå sista biten.
Efter lunch besökte vi det  kungliga palatset
Efter lunch besökte vi det kungliga palatset

Efter ett snabbt stopp på nationalmuseumet och en kort tur i hinduismens historia i Kambodja så kom vi tillbaks till hotellet. Lite vila och obligatoriskt dopp i poolen blev det för dem flesta.

Till middagen serverades en lokal specialitet för dem som ville – friterad tarantella. Vi har ett gäng modiga faddrar som naturligtvis ville prova. Det slutade med att jag nog var den enda som inte vågade prova haha

Gregor bjuder på friterade tarantellor!
Gregor bjuder på friterade tarantellor!
Barbro leker med bytet....
Barbro leker med bytet….
... innan hon äter upp det
… innan hon äter upp det
Helena, som ätit spindlar förut, ville prova igen
Helena, som ätit spindlar förut, ville prova igen
Harald hugger in!
Harald hugger in!
Gudrun likaså :)
Gudrun likaså 🙂

Spindlarna smakade ungefär som bacon eller kyckling. Återigen en trevlig avslutning och det behövdes för att pigga upp sig lite efter allt det hemska vi fått berättat för oss idag. Imorgon är det dags för lite fri tid i Phnom Penh innan vi ska bege oss norrut ut till provinsen Kampong Cham.

//Cecilia Karlén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *