Sophie får stöd efter övergrepp

Sophie är 12 år och bor i ett slumområde i Ugandas huvudstad Kampala. Hennes pappa dog för några år sedan och för att familjen ska klara sig ekonomiskt behöver barnen hjälpa till med försörjningen. I Sophies by finns en man som använder barnen till att utföra olika tjänster mot betalning.

– Vi syskon brukade gå dit efter att pappa hade dött. Han brukade ge oss en gåva. Och en dag stängde han dörren. När han stängde dörren sa han till mig, du ska få tjäna pengar och jag sa att mamma ropar på mig. Han satte mig på sängen. Jag vädjade, sa att jag måste gå, men han vägrade. Han kom fram till mig och sa åt mig att lägga mig ner. Då kände jag att jag inte kunde andas för att han hade satt handen för min mun och näsa. Det var då han började göra dåliga saker mot mig. Jag blev utsatt för övergrepp och det var det värsta som har hänt mig i hela mitt liv. Men sedan jag kom med i Plans projekt har mitt liv förändrats och nu mår jag mycket bättre.

Med pengar från Postkodlotteriet har Plan möjlighet att arbeta med 15 000 flickor och unga kvinnor i Kampala, och även med myndigheter, för att minska det könsrelaterade våldet i området och ge stöd till dem som redan drabbats.

Många barn växer upp utan varken information eller stöd när det gäller frågor som handlar om sexualitet, och får därför svårt att skydda sig mot hiv/aids, oönskade graviditeter, könsstympning och sexuellt våld. De som drabbas värst är unga kvinnor och flickor. Plans projekt kommer bland annat verka för en attitydförändring i samhället och för att unga ska få stöd att fatta egna beslut om sin sexualitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *