Pushpa drömmer om att plugga vidare

lucka18

Under fyra år kommer Barnens framtid att följa 13-åriga Pushpa från Indien. Hon är ansiktet utåt för Plan Sveriges kampanj Because I am a Girl som handlar om flickors rätt till utbildning. Med utgångspunkt i Pushpas liv kan Plan berätta om många av de hinder som flickor över hela världen stöter på när de ska utbilda sig.

– Att vi valde Pushpa beror på att hon kan tala för sin sak och kommer från en familj som är väldigt stöttande, säger Maya Jakobsson på Plan Sverige som har träffat Pushpa flera gånger.

Pushpa är tretton år gammal och bor med sin familj i delstaten Rajastan i nordvästra Indien. Pushpa är näst yngst i en syskonskara på åtta barn. Hennes pappa driver en teshop vid järnvägsstationen och hennes mamma jobbar i byns förskola. I byn finns även en skola som sträcker sig upp till åttonde klass. Pushpa, som går i sjuan, berättar att hon gillar skolan, framförallt engelska och hindi. Eftersom hon vill bli lärare eller sjuksköterska hoppas hon kunna läsa vidare på gymnasiet. Det betyder dock att hon inte kan gå kvar i byskolan utan måste studera längre bort från byn.

Men många tjejer tvekar att pendla. Det finns alltid en risk att kidnappas eller utsättas för våldtäkt på väg till skolan vilket skulle dra skam både över den utsatta flickan och hennes familj. Det är en orsak till att många flickor slutar skolan i förtid. Men Pushpa har tur. Hennes bror som arbetar har erbjudit sig att stötta Pushpa ekonomiskt om hon bestämmer sig för att börja på en skola med studentboende. Pushpa är osäker på om hon vill flytta
hemifrån men är beredd att ta steget om det betyder att hon kan bli lärare eller sjuksköterska. Annars skulle hon troligen följa i sin äldre syster Durgas spår och bli sömmerska. Durga var tvungen att sluta skolan efter åttan eftersom familjen inte hade råd att låta henne plugga vidare och eftersom hon behövdes i hemmet och i jordbruket.

I Pushpas familj har alla döttrar varit över 18 år när de har gift sig och även Pushpa vill vänta tills hon blir äldre. Hon känner många flickor som har gift sig tidigt, och det gäller särskilt dem som inte läser vidare på gymnasiet.

Vill du ge bort en julklapp som gör skillnad? Du får ett fint gåvobevis att ge bort. Läs mer här!

Pushpa. Foto: Plan
Pushpa. Foto: Plan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *