Heligt värre!

FADDERRESAN I INDIEN Idag var det dags att lämna Rishikesh för att åka vidare söderut längs Ganges till hinduernas heligaste stad Varanasi. Det kändes väldigt fint att få flyga för en gångs skull. Men två inrikesflyg med god marginal gjorde ändå att hela dagen gick åt. Det var extra mycket säkerhetskontroller och det skulle stämplas och sättas lappar överallt. Några fick ta med vattenflaskor och andra inte. Några fick betala övervikt och andra inte. Skönt när det är konsekvent med andra ord!

Det känns väldigt bra i gruppen och alla verkar tycka att det fungerar toppen. Fick en fin komplimang av Katarina idag som sa ”Så fort jag träffade dig på Arlanda så slutade jag tänka, jag bara tittar efter dig och vet vad jag ska göra”. Låter ju ganska kul men det känns ju bra att de inte behöver tänka så mycket utan att de får den information de behöver ifrån mig och Dick.

Dagen därpå var det upp med tuppen som gällde, avfärd 5.15 för en båttur på Ganges. Vi skulle nämligen titta på de många rättrogna hinduer som tog ett dopp i floden i soluppgången.

Varanasi i morgonljus
Varanasi i morgonljus

Trots den tidiga timmen var det full aktivitet nere vid Ganges
Trots den tidiga timmen var det full aktivitet nere vid Ganges

Vi hoppade i en liten träbåt och vi blev rodda ut en bit ifrån land. Längs strandpromenaden fanns det flera trappor som ledde ner till floden där många hinduer satt och förberedde sig för att bada. Många hade olika ritualer för sig innan och medan de var i vattnet. Det finns många olika myter om floden och det sägs att den har speciella förmågor som gör att den som dricker av vattnet blir frisk. Dessutom sägs det att vattnets sammansättning håller floden ren trots allt skräp. Ingen av oss var trots det sugen på att ta ett dopp så efter båtturen åkte vi tillbaka till hotellet för frukost.

En magnifik soluppgång fick vi beskåda denna morgon
En magnifik soluppgång fick vi beskåda denna morgon
Ta med sig heligt vatten hem? Självklart!
Ta med sig heligt vatten hem? Självklart!

Sen tog några en tur till Sarnath, platsen där Buddha höll sin första predikan. Innan middagen var det dags för en båttur igen. Den här gången åkte vi rickshaw in till staden och gick sedan den sista biten till floden. Vi hoppade i vår båt och åkte först för att titta på de stora eldar som härjade vid strandkanten. Det är kremering som pågår. Kropparna smyckas ut med tyger och smycken, doppas i Ganges och sedan läggs de på bål. Det pågår kremering 24 h om dygnet då det är så många som vill bli ”begravda” på detta traditionella sätt vid Ganges.

Varanasi i skymningen
Varanasi i skymningen
En önskan skickas iväg
En önskan skickas iväg

Sedan var det dags för ytterligare en Aarticeremoni. Unga hinduer som utbildar sig till präster stod för showen. Det var fantastiskt att få vara med och titta på ceremonin i mörkret.

Eld i olika former verkade vara temat för kvällen
Eld i olika former verkade vara temat för kvällen

Nu dags för sängen, imorgon är det ytterligare en lång resväg med buss som gäller. Då delas gruppen på två och ena delen åker till Ghorakpur och den andra till Patna.

//Cecilia Karlén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *