250 km på mindre än två dagar

FADDERRESAN I INDIEN Dags att lämna hens helighet bakom oss och åka vidare. För att hinna med allt var vi tvungna att dela upp gruppen och göra projektbesök parallellt på två olika platser. Jag hoppade in i en buss tillsammans med nio faddrar.

Vi var förberedda på en lång tur, sju – åtta timmar. Men det skulle visa sig ta betydligt längre, konstigt va?

Vi började direkt ana ugglor i mossen när vi kör ut på ”motorvägen” och allt går smidigt. Inte så mycket trafik, vägen är förhållandevis bra och bussen kan köra på. Det kändes för bra för att vara sant helt enkelt.

Självklart var det så. När vi kommer fram till delstatsgränsen och snart ska resa in i Bihar så är det totalstopp. En strejk har brutit ut i stora delar av delstaten och nu blockerar demonstranter vägen in. Efter mycket oroande samtal ifrån lokala kollegor om att gränsen förmodligen inte kommer kunna korsas förens fem på eftermiddagen började jag känna mig rejält orolig. Men efter en timme kommer polisen och skingrar demonstranterna och vi kan köra vidare.

Demonstration vare här!
Demonstration vare här!

Chauffören tar en mindre väg nu istället för motorvägen för att undvika mer stopp. Den strategin skulle visa sig vara värdelös. Efter någon timma eller två är det stopp igen och denna gång fastnar vi nog närmare två timmar. Energin börjar tryta lite också eftersom det inte finns något vettigt ställe där vi kan stanna för lunch. Vår guide springer ut när det ges tillfälle och göder oss med bananer, äpplen och kex.

När vi trodde att stoppen skulle vara slut kommer det ett till. Denna gång inte för strejk utan för att den väldigt smala och orobusta bro vi strax ska passera inte klarar så mycket tung trafik samtidigt. Ytterligare en timmes väntan tickar förbi innan vi får ge oss av.

Trots dagens motgångar lyckas vi ändå skratta. Vår guide berättar att man aldrig säger hur långt det är i km utan i tid. Till Patna – mindre än två dagar!

Avslutningsvis kommer här lite härlig fakta:

Vi reste 250 km på ca 12 timmar. En fadder räknade ut att det motsvarar ungefär 20.8 km per timme. Det ni!

//Cecilia Karlén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *