Kortast sträcka på längst tid

FADDERRESAN I INDIEN Målet för dagen – ta sig 22 mil med bil. Kan tyckas vara lätt som en plätt. Men lägg till att vi är i Indien, i Himalayas bergstrakter för att vara exakt, addera det med slitna jeepar och enfiliga serpentinvägar längs bergskanten så är det inte så lätt längre. Resan tog närmare åtta timmar att genomföra.

Men det var den mest fantastiska bilresa jag någonsin varit med om i alla fall. Vi åkte genom ett fantastiskt landskap med en flod rinnande längs dalen. Vi åkte igenom små gulliga byar och över flera broar. Idyllen avbröts dock ett par gånger när vi skulle passera delar där ett jordskred tagit med sig det mesta av vägen. Hjärtat satt i halsgropen när bilen skulle köra och vägen bara slutade och övergick i ett stup några decimeter bredvid oss.

Vi kom lyckligtvis fram välbehållna till staden Rishikesh. Staden ligger i delstaten Uttarakhand och strax norr om Rishikesh rinner Ganges ut ifrån Himalaya. De pilgrimer som ska vandra längs hela Ganges påbörjar sin färd här. Rishikesh brukar också kallas för yogans huvudstad. Här finns åtskilliga yogacenter och många utbildningar för den som vill bli yogalärare.

Dagen därpå var vi uppe halv åtta för att få prova på just yoga. Vi la ut våra mattor på hotellets tak och hade en fin utsikt över Ganges.

På hotellets tak med utsikt över Ganges - bästa platsen för yoga!
På hotellets tak med utsikt över Ganges – bästa platsen för yoga!

Genom en vandrande stadsrundtur fick vi lära känna staden lite mer. Rishikesh är fullt av Ashrams, ställen där man kan bo, äta, meditera och yoga. Det finns också många hinduiska tempel. Vi gick också över hängbron Rham Jhula som går över Ganges. Det var några som fick lite svindel när bron började gunga.

Bron Rham Jhula över Ganges
Bron Rham Jhula över Ganges

Eftermiddagen var fri för egna aktiviteter. Jag och Dick tog en rickshaw två km norrut till den mindre orten Laxman Jhula. Vi hade siktet inställt på att ta oss ett dopp i den heliga floden. Om man vill bada är det här man ska passa på eftersom floden inte är så förorenad här i norr.

På kvällarna pågår det ceremonier i templena längs floden. Vi gick för att titta lite på en Aarti ceremoni. Där satt en guru i mitten och mässade med mängder av hinduer runtomkring. Den ceremonin vi såg filmades till och med.

Aarticeremoni vid guden Shiva
Aarticeremoni vid guden Shiva

Lite senare samlades vi på hotellet för middag och det var många som kom i nya kläder och accessoarer som hade inhandlats under dagen. Imorgon blir det mer upplevelser av den spirituella typen, då ska vi nämligen bege oss till Varanasi som är Indiens heligaste stad.

//Cecilia Karlén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *