Hungern sätter spår även hos dem som överlever

FREDRIK I NIGER Söndag. Jag sitter i mittpartiet i det tio sittplatser breda planet och försöker få en första glimt av Niger. Vi landar mitt på eftermiddagen, ändå är det inte särskilt ljust. Genom fönstren skymtar ett alldeles platt landskap med låga, glesa träd, i en dimma av damm. Sikten ser ut att vara några hundra meter. Dammet skymmer solen. Det stora Air France-planet taxar in och ställer sig vid en liten ankomstterminal. Man förstår direkt att Niamey är en huvudstad som inte tar emot så många flygresenärer. Men den lilla flygplatsen har en spänstig, nästan stöddig arkitektur. Den ser ut att vara byggd på sextiotalet och verkar liksom sträcka på sig och spana in i framtiden med en självklar tillförsikt. Jag hoppas att den bilden någon gång får bli en sann representant för sitt land. För tillfället är det tyvärr en hel del orosmoln i sikte.

I Niger skördar man en gång om året, i oktober. Det beror på att det bara kommer tillräckligt med regn under en enda period varje år, under det som är våra sommarmånader. Regnperioden 2011 var ovanligt torr, så skörden i oktober 2011 blev mycket dålig. Redan då kunde man förutse att många hushåll skulle få det svårt att få maten att räcka till nästa skörd, ett år senare. Sedan dess har varningarna växt, månad för månad. Och nu är bristen på mat en påtaglig verklighet för miljontals människor här. De får nu ransonera hårt, på ett sätt som för många är direkt livshotande. Hungern sätter spår även hos dem som överlever. Inte minst barn är känsliga för konsekvenser av en längre tids undernäring. Både den mentala och fysiska utvecklingen hotas. Läget blir än allvarligare av att tiotusentals flyktingar kommit över gränsen från Mali. De flyr undan oroligheter i Malis norra ökenområden till det relativa lugnet några mil in i Niger, men de kommer till områden som redan är hårt drabbat av matbristen.

Plan Sverige har fått pengar från Sida och från enskilda givare för att stödja de insatser som Plan Niger gör i den kris som landet genomgår. Jag är här för att se hur pengarna används och för att kanske kunna bidra till att mobilisera mer resurser från Sverige för de stora behoven.

Måndag kväll. Jag har nu varit här en arbetsdag och fått ett varmt välkomnande på Plan-kontoret. I morgon ska jag fortsätta träffa den personal som ansvarar för de humanitära insatserna. På onsdag åker vi till ett av de flyktingläger nära gränsen till Mali där Plan arbetar. Jag återkommer här på bloggen med mina intryck från det besöket.

God natt från Niamey

/Fredrik Karlsson, Katastrofsamordnare

 

Vill du bidra till Sahel? Ja, ta mig dit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *