Ibrahima är så hungrig att han snart inte orkar gå till skolan

Ibrahima. Foto: Plan

Nu på söndag den 17 juni är det FN:s dag mot torka och ökenspridning. Här på Plan vill vi rikta uppmärksamheten mot hungerkatastrofen i Sahel där hundratusentals skolbarn inte kommer att klara av att avsluta terminen på grund av hunger.

Hungerkrisen i Västafrika drabbar nu fler än 18 miljoner människor, varav hälften är barn. Drygt en miljon barn under fem år riskerar att dö till följd av brist på mat. Än fler hotas att få bestående men från undernäring.
– Jag vet inte om jag kommer att ha tillräcklig styrka för att klara min examen, säger 15-åriga Ibrahima som bor i byn Doukou Makani, sju mil från Nigers huvudstad Niamey.

Hans familj är bönder och deras skörd torkade bort i år igen. Nu har de nästan ingenting kvar att leva på. Ibrahima äter två näringsfattiga mål mat om dagen och känner sig aldrig mätt.
– På morgonen får vi hirsgröt med mest vatten, utan socker eller mjölk, och på kvällen hirs med en sås av okra. Jag minns inte när jag åt riktig mat senast. Min högsta dröm är att få äta ris med sås gjord på kött och grönsaker.

De orkar inte gå till skolan

Många av Ibrahimas klasskamrater har slutat komma till skolan eftersom de inte kan koncentrera sig på grund av hungern.
– Min bästa kompis, Hamani, äter bara en gång om dagen eller en gång varannan dag. Nu orkar han inte längre hänga med när vår lärare förklarar saker i klassen. En annan kompis, Yacouba, som jag delade bänk med har inte varit i skolan på en månad. Han har tvingats åka till Niamey för att leta efter arbete för att kunna hjälpa sina föräldrar.

– Det är svårt att gå till skolan, jag vet inte hur länge till jag orkar. Jag fortsätter gå hit för att mamma uppmuntrar mig och jag hoppas att vi snart kommer få mer mat, säger Ibrahima.

Så gör du för att bidra till Plans arbete i Sahel

Sms:a ”katastrof” till 72910 (50 kr)
Sätt in ett bidrag på Pg 90 07 31-1 eller Bg 900-7311. Märk inbetalningen ”Sahel”
Du kan också besöka vår gåvoshop och bidra med 100 kr eller bli Katastroffadder för att stödja barnen i Sahel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *