Hon är rädd för att bli tagen av polisen

SOFIA I THAILAND  Warunee tillhör Akha-folket i norra Thailand och har levt i 17 år utan en laglig identitet. I 17 år har hon inte kunnat lämna regionen Chiang Rai av rädsla för att bli tagen av polisen om hon påträffas utan identitetshandlingar någon annanstans i landet. Hon är tvungen att betala fullt pris för sjukvård medan thailändska medborgare betalar hälften, kan inte söka stipendier för högre studier, inte öppna ett bankkonto och så vidare, och så vidare.

Akha-folket lever isolerade i bergsbyar på gränsen mot Burma. Många är fattiga och saknar utbildning. Och många barn som föds i hemmet registreras aldrig. Jag träffar Warunee på Plan Thailands kontor i Chiang Rai, som arbetar för att barn från ursprungsbefolkningar i Thailand ska registreras och få medborgarskap.
– Alla mina kompisar och alla i min familj har id-kort utom jag. Mitt efternamn blev felstavat på födelsebeviset när jag föddes och därför godkändes inte min ansökan om medborgarskap när jag var liten, berättar Warunee och tårar rinner nerför hennes kinder.

– Det största problemet för mig nu är att jag vill ansöka om stipendier för att kunna fortsätta min utbildning till hotellreceptionist och det går inte utan id-kort.

Warunee fick kontakt med Plan när de gick runt i hennes by och knackade dörr för att ta reda på vilka bybor som saknade identitetshandlingar. Warunee var en av dem och Plan hjälpte henne förra sommaren med att bekosta ett DNA-test för att bevisa att hon är dotter till sina föräldrar. Ansökan om medborgarskap ska ta tre månader, enligt thailändsk lag. Warunee har nu väntat i snart ett år och Plans medarbetare som följer ärendet fick just höra att det kommer dröja minst sex månader till.
– Det är jobbigt att vänta, men förhoppningsvis kommer jag att kunna fortsätta mina studier framöver, säger Warunee.

Text och foto: Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *