Så räddas liv i katastrofer

Räddningsteamet övar

Plan arbetar för att minska riskerna för katastrofer och stöttar ett projekt i Filippinerna. En del av det arbetet är att öka kunskapen hos befolkningen om vad man göra om en katastrof sker samt att utbilda räddningsteam som jobbar för att evakuera och rädda liv i en katastrof. Det hindrar inte översvämningen eller stormen, man kan vara skillnaden mellan liv och död för människor. Nu har vi fått en rapport om hur det går i projektet och de olika räddningsteamen har haft en träff.

Träffen är till för att utbyta idéer och kunskap och visa tekniker och utrustning som används i katastrofer och andra nödsituationer.  Ett niomannateam från Catubig, som får utbildning genom Plan Sveriges projekt för katastrofhantering, visade upp sina färdigheter för sökande och räddning i mark och vatten, första hjälpen och evakueringsplaner som syftar till att få ett tryggare samhälle i katastrofdrabbade områden.  Åskådare och andra räddningsteam som deltog i evenemanget förvånades över den kompetens som Catubig hade och hur väl utrustade de var, med bra borrar och övriga hjälpredskap, eftersom det var deras första år som medverkande aktörer.  Laget blev med den positiva feedbacken sporrade att fortsätta förbättra sina färdigheter ytterligare och dela med sig av sina erfarenheter till ännu fler.

Vill du stödja Plans arbete för ett säkrare samhälle, smsa Klimat till 72910

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *