Dona Tchamo: Utsätt inte era flickor för könsstympning

Dona Tchamo, en 67-årig mamma från Guinea-Bissau, har utfört kvinnlig könsstympning på unga flickor under många år. Nu berättar hon om vad som fick henne att sluta och varför hon nu arbetar tillsammans med Plan för att motverka könsstympning.

Under många år praktiserade jag kvinnlig könsstympning på flickor. Ibland reste jag långt för att utföra könsstympningsceremonier på flickor, så långt bort som Senegal eller Mauretanien. Kvinnlig könsstympning kan innebära helt eller delvis borttagande av de externa delarna av könsorganet.

Att utsättas för kniven anses vara rätt, en god tradition och en rit som ger acceptans i många samhällen. Jag är muslim, och under många år tvingades denna rit på muslimska kvinnor. Många ser det som en del av deras tradition och kultur, de accepterar det, och utsätter stolt sina unga döttrar för kniven.

När jag var en flicka, var de här könsstympningsceremonierna något man såg fram emot i byn. När en flicka skulle kliva in kvinnligheten hölls det en stor fest. I och med könsstympningen blev flickan ren och redo för moderskapet.  En kvinna som inte blivit könsstympad var inte ren nog att förbereda mat till sin man. Hon accepterades varken av samhället eller av sin blivande man. Jag minns min egen ceremoni som om det var igår. Jag var så stolt över mig själv och min familj, över att veta att jag fortsatt traditionen.

En cermonikväll inleds med människor som dansar och sjunger till tidig morgon. Sedan förbereds en frukost bestående av ris med yoghurt. Man äter två skedar för flickorna som ska genomgå ceremonin, och en tredje matsked kastar man på husets tak. Det kallas ”födselmat”. Både män och kvinnor i Västafrika utövar någon form av könsstympning. De gamla utför det på de unga. Det är vägen till acceptans i samhället.

”Man behöver  inte ändra sin anatomi för att förtjäna respekt”

Under större delen av mitt liv, har jag trott på könsstympning. Men förra året la jag ner kniven. Jag träffade en kvinna i Bafatá, Adamaia, som arbetade med Plan. Hon berättade om de olika hälsorisker som finns med kvinnlig könsstympning och hur det kan skada kvinnor och flickor. Till och med döda flickorna. Hon hjälpte mig att förstå att för att vara en kvinna, behöver man inte ändra sin anatomi för att förtjäna respekt, vara mamma och ta hand om sin familj.

Jag önskar att jag vetat tidigare, det jag vet nu. Det skulle ha förändrat livet för så många flickor. Jag skulle inte ha utsatt de för en så stor risk. Jag själv har haft tur som inte har lidit som vissa kvinnor gör av könsstympning med infertilitet, infektioner, smärta och obehag. Jag förstår nu att detta inte är en ”god tradition”, utan en som gör kvinnor illa och kan orsaka dödsfall.

Nu rör jag inte kniven mer. Istället hjälper jag andra att förstå varför de måste stoppa kvinnlig könsstympning. Jag kan tala utifrån någon som har upplevt kniven på två sätt – att ta emot den och tillämpa den på unga flickor.

Kvinnlig könsstympning hjälper inte dig, din by eller din familj. Utsätt inte dina små flickor för kniven!

Text: Dona Tchamo Textbearbetning: Sofia Carlberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *