Ungdomsarbetslöshet i Uganda hotar landets framtid

JONATHAN I UGANDA – Visste du att 400 000 elever slutar skolan varje år i Uganda, men att det årligen bara skapas 10 000 nya jobb? Den växande ungdomsarbetslösheten är ett enormt problem som påverkar både ungdomarnas möjlighet till ett bra liv – och i förlängningen stabiliteten i hela landet. Orsakerna till situationen är lika komplexa som de är många, men handlar i grunden om att de kompetenser som marknaden ropar efter inte finns tillgängliga. Flickor är – som nästan alltid – dubbelt drabbade och diskrimineras något oerhört.

Stigande ungdomsarbetslöshet i Uganda. (Foto: Jonathan Lundqvist)

Jag är just nu, tillsammans med några kollegor, på besök hos Plan Uganda för att designa ett projekt för att förbättra möjligheterna för ungdomar i några av landets mest utsatta områden. I den här fasen av vårt arbete handlar det om att vända på varje sten för att förstå varje orsak till vad som händer och varför. Efter det tittar vi på lösningar och vilka som skulle kunna hjälpa oss att komma framåt. Slutligen skriver vi, tillsammans med Plan Uganda, ett projektförslag som vi lämnar in till Sida och hoppas på finansiering. Mycket förenklat, förstås.

Tanken är att vi ska testa några nya metoder i det här projektet. Det första är ett nära samarbete med näringslivet, något som på fikonspråk kallas för Private-Public Partnerships. Redan i ett tidigt skede har vi varit partners med globala konsultföretaget Accenture i vår process. De stöttar med tid, kompetens och tillgång till sitt globala nätverk av företag. Den avdelning vi lämnar in ansökan på hos Sida heter Business for Development och hanterar just såna här samarbeten.

Det andra är att vi vill se är om – och i så fall hur – vi kan använda informationsteknologi för att nå våra mål. Det är lätt att underskatta den otroliga revolution som mobiltelefoni har inneburit för länder där de flesta samhällen inte hade telefon bara för några år sedan. Idag finns mobiltelefoner i områden som inte ens har el. Istället laddas telefonerna med solpaneler. Precis som i Sverige handlar mobiltelefoni allt mindre om samtal och allt mer om mobilt Internet. Möjligheterna är oändliga – men det finns också en fara att människor som inte har råd blir omkullblåsta av fartvinden. Teknik kan stärka en demokrati, men det är lika viktigt att demokratin stärker tekniken.

Internetrevolutionen i Uganda har börjat. Det är viktigt att inte vissa lämnas efter. (Foto: Jonathan Lundqvist)

Jag kommer nog få anledningar att skriva om det här projektet i Uganda här på bloggen när vi kommer närmare en uppstart. Förutsatt av Sida tror på vår idé förstås!

Från Kampala,

/ Jonathan Lundqvist, Plan Sverige

En reaktion på ”Ungdomsarbetslöshet i Uganda hotar landets framtid”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *