EU:s stöd bidrar till ökade försörjningsmöjligheter

Förra veckan besöktes vi av en kollega ifrån Plan UK. Hon var här för att följa upp de projekt som EU stödjer här på Occidental Mindoro. Plan UK har fått bidrag till de här projekten från EU och det är därför de som är ansvariga för uppföljningen. EU stödjer projekt för att öka försörjningsmöjligheterna i 178 Mangyansamhällen.

När de skulle besöka byn Canabang fick jag möjligheten att följa med och lära mig mer om projekten. Det tog ungefär en timme med bil ifrån San Jose till Canabang.

Först tog vi en snabb titt på skolan. Den är inte byggd av Plan men Plan har försett eleverna här med skolmaterial. Just nu är det sommarlov så skolorna runtom i landet är stängda fram till början av juni. Projektet syftar till att öka lokalbefolkningens försörjningsmöjligheter. En av byns ledare berättar här för oss om projektet. Till en början gjordes undersökningar av vilka grödor som finns i byn och vilka produkter som de skulle kunna producera själva för försäljning. Därefter byggdes det sk produktionshuset där de tillsammans tar hand om skörden och förfinar råvarorna. Självklart var det väldigt positivt att de kunnat öka sina inkomster men tack vare projektet har de lärt sig att arbeta tillsammans på ett nytt sätt. De inte bara odlar och skördar tillsammans – de producerar, sätter upp mål och sammanställer försäljningssiffrorna också. Byledaren berättade att sammanhållningen i byn har förbättrats väldigt mycket och det har gett många positiva sidoeffekter.

Ovan ser ni en karta över de produkter som de producerar och målet för försäljning per månad. Vi fick prova på deras sylt som är gjord av bäret dohat. Det var första gången jag såg och smakade bäret och ingen kunde komma på någon engelsk översättning. Men smaken påminde lite om körsbär.

Sedan var det dags för lite vandring, ungefär en kvart, för att titta på bevattningssystemet som kunnat byggas tack vare projektet.

Vattnet rinner sedan i små bäckar längs risfälten och vidare ut på fälten. Som ni säkert vet krävs det mycket vatten för att odla ris och därför är bevattningssystemet otroligt viktigt för att få en rik skörd. Dagen avslutades med lite basket 🙂 Här ser ni Marien, som arbetar för en av Plans partnerorganisationer, i full färd med att sätta en tvåpoängare!

//Cecilia Karlén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *