”Barn ska inte bevaras under sängen”

Jag är tillbaka i Addis Abeba efter ett kort besök i Nairobi där jag träffade Sofia, som är ansvarig för Plans resursmobilisering i östra och södra Afrika.

Jag har fått ett nytt rum på hotell Kabel där jag har bott de få nätterna som jag har varit i Afrikas huvudstad under den här resan. Rum 306 har utsikt mot en innergård där jag upptäcker en nybyggd lekplats när jag går ut på terrassen som tredje våningen delar.

Lekplats Kabel hotell.

Rika barn leka bäst, som det så smärtsamt heter, och lekplatsen är tom i väntan på att hotellets gäster ska komma hit med sina barn och leka efter frukosten. Jag tänker på treåriga Senait och femåriga Mulena som jag har träffat under den senaste veckan. Senait firade sin treårsdag på hotell Hilton i Addis Abeba medan Mulena kämpar för sitt liv i ett stabiliseringscenter några hundra kilometer härifrån.

Uppstarts-workshop för Star Schools.

Mat finns att köpa i hela landet för de som har råd. Samtidigt smyger torkan sig på och underminerar välståndet för de som har minst. Men Etiopien är inte fattigt. Det är fattiga beslut som gör att så många av barnens hälsa och framtid står på spel.

Ett sätt att komma åt problemen är en bra utbildning för Etiopiens barn. I fredags lanserades projektet ”Star Schools” där Plan Sverige, i samarbete med Plan Etiopien, faddrar, Sida och lokala Etiopiska myndigheter ska försöka ge grundskolebarn en meningsfull undervisning där barnen själva får bestämma över läroplanen.

Jag är lite ställd och imponerade över deltagandet samtidigt: det finns representanter från Plans partner men även UNESCO och representanter från myndigheter på regionalt och federal nivå. Jag får anpassa min presentation lite men står för principerna om att det civila samhället är viktigt för Etiopiens utveckling och att Plan Sverige vill främja barnets bästa. Barnen ska inte bevaras under sängen, liksom skor.

Etiopiens myndigheter finns representerade på workshopen.

Nu är vi igång. Det ska bli jättespännande att se hur detta Sida-finansierade projekt ska få effekt hos barnen som, samtidigt är en maktfaktor, kommer att påverka affärerna, politiken och utbildningssystemet i framtiden.

Senait, dotter till duktiga, rika, föräldrar, ska ta del av detta i det nya Afrika. Men det ska också Mulena, som har överlevt extrem undernäring och är fortfarande en del av Etiopiens, och Afrikas närtid och framtid. Jag ser fram emot den dagen när jag ser de både två debattera mot varandra i Etiopiens parlament.

Vill du minska klyftorna i det nya Afrika och ge alla barn en chans? Bli fadder. Senait och Mulena behöver ditt stöd och solidaritet.

Nu är jag på väg hem till Sverige där jag ska svara på en massa frågor från mina egna barn, Ben och Harris, om hur det gick på resan.

På väg till Nairobi för ett snabbt möte med Plans regionala kontor.

/Alan Frisk, regionsamordnare Afrika som befinner sig i Etiopien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *