Han gick 13 mil till fots med sin sjuka son

Vi är tillbaka i regionhuvudstaden Amassa efter en dag tillsammans med Plans projektteam i Dara, ett samhälle långt ute på den Etiopiska landsbygden där vi kör i två timmar på dammiga landsvägar.

Utanför Plans kontor i Amassa.

Dara ligger i en region som heter ”Southern Nations, Nationalities and Peoples Region” (SNNP) där barn av 56 olika etniska grupper är bosatta och där torkan slår hårt just nu. I regionen har antalet så kallade ”Hot spots, grad 1”, distrikt där torkan har slagit till hårdast uppgått från 5 i april till 27 på tre veckor.

Torkan sprider sig snabbt i hela Rift Valley.

Vi träffar en sexbarns pappa tillsammans med sonen Mulena, 5,  på Kela Health Center. Kela är ett så kallat stabiliseringscenter, som stöds av katastroffaddrar, Sida och vår systerorganisation Plan International Canada.

Vi pratar länge med de åtta barnen som vårdas här för extrem undernäring och deras oroliga föräldrar som har bott i centrets enda tillgängliga rum på ungefär 20 kvm i 2-4 veckor. Jag tänker inte ta några bilder här men jag vill gärna lyssna på föräldrarnas berättelser och försöka få kontakt med barnen. Mulenas pappa gick 130 kilometer på fots, tillsammans med honom för att komma hit efter att han hade fått kontakt med en av Plans barnhälsorådgivare. Mulena är så liten på grund av undernäringen att min egen femåriga son, Harris, skulle tro att han var bebis.

Plan och Kela personal diskuterar Mulenas utveckling.

Vi pratar också länge med sjuksköterskorna – unga, engagerade män för det mesta – som befarar att situationen blir ännu värre nu eftersom den första regnperioden kom försent och området går utan majsskörd. De vill gärna att man ska öppna ännu en mottagning närmare byn där Mulena kommer ifrån så att barnen och familjer inte utsätts för fara när de söker vård.

Men det finns hopp. Efter vårt besök på Kela kommer vi till Gela Wacho, ett hälsocenter där man ordnar matdistribution till familjer som har varit på stabiliseringscentret och nu mår bättre.

Greta Wacho distributionscentret.

Barnen ökar i vikt, föräldrar får råd i hygien och sanitet och en matranson delas ut som är hög på protein och vitaminer. Vi kollar på listor där barnens hälsa dokumenteras. När jag frågar vad barnen själva säger om stödet får jag höra att de har börjat prata mer med föräldrarna om näringen och själv upprepar mycket av det som sägs under rådgivningen.

Plumpy nut, kosttillskott för barnen med extra protein.
Farmamix, gröt med extra vitaminer distruberas till 50 familjer under vårt besök.

Projektet omfattar barn från 0-5 år.

I morgon är det tillbaka till Addis där vi ska hålla en workshop om projektet ”Star Schools” som ska öka barns deltagande i utvecklandet av läroplanen. Projektet stöds av Plan Sverige genom Sida/UDs Bärnrättsatningen.

Text och foto: Alan Frisk, regionsamordnare Afrika på plats i Etiopien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *