Bakslag för Egyptens flickor med nya lagar om barnäktenskap

14 år och gift – snart lagligt för flickor i Egypten?

När jag besökte Egypten i höstas, träffade jag flickor som var så unga som 14 när de giftes bort. Mötet med flickorna gjorde mig otroligt upprörd, då giftermålen hade lett till oavslutad skolgång, tidig graviditet med allvarliga hälsokomplikationer – alla vanliga konsekvenser vid barnäktenskap. Då i november kändes det ändå hoppfullt att träffa flickorna då det varit olagligt med barnäktenskap sedan 2008. Jag fick också se hur Plan tillsammans med lokala organisationer arbetade för att stödja och stärka flickors rättigheter – bland annat genom att göra den nya lagen känd.

I dag känner jag mig mindre hoppfull om framtiden för flickors rättigheter i Egypten då jag har fått reda på att det kommer läggas fram ett lagförslag i Egyptens parlament om att sänka den lagliga åldern för giftermål för flickor från 18 år till 14 år. Plan kommer arbeta mot lagens införande och fortsätta arbeta mot andra former av skadliga sedvänjor som könsstympning.

Text: Ida Wistbacka, samordnare opinionbildning, Foto: Plan

Läs pressmeddelandet om det nya lagförslaget.

För dig som vill veta mer om barnäktenskap!

Jag vill göra något! Läs om vad det innebär att vara flickafadder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *