”Barnen ska, liksom skor, bevaras under sängen”

Klockan 08.00 anländer vi till Bole International Airport i Addis Abeba, Etiopiens – och som så många säger – Afrikas, huvudstad. Kaptenen beklagar förseningen. Vi skulle ha varit framme kl. 7.50 alltså. The New Africa. Utvecklingen har aldrig gått snabbare. Klyftorna är stora.

3-åriga Senait firar sin födelsedag på Hilton hotel

Kollegan Anna G:son Berg berättade ett gammalt etiopiskt ordspråk för mig innan jag åkte, när vi satt och drack kaffe i Plans kök.

”Barnen ska, liksom skor, bevaras under sängen.”

Gatubarn ett växande problem i urbaniserings Afrika

Det nya Afrika finns om än bara under ytan. Snart ska hälften av befolkningen, 50% alltså, vara under 18 år, enligt min hjälte och Facebook-kompis Hans Rosling. Det byggs överallt i Afrikas huvudstad och unga människor söker sysselsättning.

Det byggs överallt i Afrikas huvudstad

Addis är Etiopiens största stad med över 2.7 miljoner människor, 5 miljoner om jag ska tro kollegan Micky som kör vår bil.  Staden hyser palatsen för Afrikas enda riktiga kejsare, högkvarter för Afrikanska Unionen (AU) samt hemstad för världens äldsta människa, den s k Australopithecine Lucy, som var barn i Etiopien för ungefär 100.000 år sedan.  Addis är Afrikas historia och Afrikas framtid samtidigt. 98.64% av befolkningen har tillgång till rent vatten medan bara 15% har riktiga toaletter.

Idag träffar jag Samuel och Sara på Plan Etiopiens kontor. Samuel leder projektet ”Star Schools” som ska skapa förebilder för undervisning där barnen deltar aktivt i utformningen av läroplanen. Sara, som är Plans barnskyddsrådgivare i Etiopien ska snart inleda ett ”start-up workshop” där Plan och lokala partnerorganisationer inom det civila samhället träffas för att planera verksamheten under året.

Sara och Samuel på Plan Etiopiens kontor i Addis Abeba
Även hos Plan byggs det nu inför framtiden

Plan har arbetat i Etiopien sedan 1974 och stödjer idag ett 50-tal projekt inom hälsa, utbildning, skydd och barns deltagande i beslutsfattande processer.

Jag är på plats i Awassa PU fr o m tisdag och hör av mig under resans gång. Kommentera gärna här på bloggen eller @plansverige på Twitter.

/Alan Frisk, Regionsamordnare Afrika, som befinner sig i Etiopien. Läs mer om Alan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *