Flickor i Sierra Leone arbetar mot barnäktenskap

Plandelegationen till FN:s kvinnokommisionsmöte. Teresa var en av delegaterna från Sierra Leone (Bild Plan / Zack Seckler)

Idag är det 51 år sedan Sierra Leone blev självständigt. Sierra Leone har sedan självständigheten genomgått flera turbulenta perioder och ett blodigt inbördeskrig som tog slut 2002. Sedan dess pågår arbetet att bygga upp landet igen och ett viktigt steg har varit att instifta nya lagar, bland annat antogs en lag om barnets rättigheter 2007.

Lagen från 2007 förbjuder barnäktenskap, men undantag till lagen kan göras om föräldrarna ger sin tillåtelse till giftermålet. Till följd av detta har många flickor inget annat val än att gifta sig för att hjälpa deras familjer ekonomiskt. Drygt hälften av alla flickor i Sierra Leone gifts bort innan de fyller 18 år. Plan arbetar mot barnäktenskap i Sierra Leone.

Teresa, som är 17 år och var en av Plans delegater till FN:s kvinnokommissionsmöte i New York tidigare i år, berättar:

– Min mormor och mamma gick inte i skolan. De gifte sig båda innan de fyllt 15 år och var inte delaktiga i beslutet om deras giftermål. Min mormor fick tio barn, min mamma åtta barn. De var inte delaktiga i besluten om hur många barn de ville ha.

Teresa har varit involverad i Plans projekt Girls Making Media i två år. Hon är delaktig i att göra radioprogram om bland annat barnäktenskap och våld i hemmet. Fokus för programmen är att uppmärksamma olika former av könsdiskriminering.

– Jag går i skolan. Jag vill vara med och ta beslutet när jag gifter mej och med vem jag gifter mej … Om jag i framtiden får döttrar kommer de att gå i skolan och jag kommer värdesätta dem lika mycket som de andra i familjen. När de blir vuxna kommer de i sin tur ta hand om sina barn så att de också får tillgång till sina rättigheter.

Läs mer om Plans arbete för flickors rättigheter

Läs rapporten ”Breaking Vows” om barnäktenskap och utbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *