”En fribiljett in i människors liv”

För femton år sedan blev TV4-profilen Bengt Magnusson Plan Sveriges allra första fadder och än i dag stödjer han Plans arbete.

Det var i samband med att han skulle leda den första Faddergalan 1997, Plans inträdesbiljett på den svenska arenan, som Bengt Magnusson blev Plan Sveriges första fadder. Han fick kontakt med Suratmi från Indonesien och 2005 besökte han henne i hennes hemby på Java.

– Det är väldigt spännande, framförallt om du har barn i samma ålder, att få inblick i barns liv på ett så handfast sätt.

Sedan starten 1997 har Bengt genom Plans försorg besökt fler länder än han kan komma ihåg: Indien, Filipinerna, Indonesien, Mali, Honduras och många fler – de flesta av dem länder som han aldrig tidigare satt sin fot i. Genom de reportage som filmats inför Faddergalan har han fått vad han beskriver som ”en fribiljett in i människors liv” och sett en verklighet väsenskild från hans egen.

Han har slagits av hur många starka människor som finns där ute och som för en daglig kamp för att förbättra sina liv.

– Jag har sett att man med relativt små insatser kan förbättra människors liv och att Plans envetna arbete utifrån barns perspektiv ger gott resultat.

Bengt minns gärna de unika sammanhang han har hamnat i, till exempel den gång han fick sitta med vid de äldstes råd i en by i Mali, en artighetsvisit innan filmteamet skulle göra reportage från platsen.

– Vi satt i en ring i en hydda och berättade vad vi ville göra. Den yngste i rådet berättade för den näst yngste som i sin tur berättade för den nästnäst yngste, hela vägen upp till den äldste. Det var lite som viskningsleken.

Han medger att han ibland hade dåligt samvete för att han sällan skrev till Suratmi. När hon blev så gammal att hon lämnade Plans verksamhet valde han därför att i stället bli skolfadder, vilket betyder att han stödjer arbetet för att fler barn ska få en bra utbildning.

– Resorna har inte bara gett mig större och djupare förståelse för hur olika människors livsbetingelser är. Det har också gjort att det är väldigt enkelt att avstå några hundralappar i månaden för att åstadkomma de här förbättringarna.

Är du nyfiken på att bli fadder? Läs mer här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *