Tack vare barnfaddrarna finns en sprillans ny förlossningsklinik på Ilin island!

Dagen innan skärtorsdagen fick jag äntligen besöka Plans projekt på ön Ilin. På Ilin island har Plan arbetat sedan 2009 och där arbetar man med projekt som stöds av barnfaddrar världen över. Eftersom min syster och hennes två vänner precis kommit till Filippinerna för att hälsa på mig fick de åka med den här dagen och uppleva Plans arbete på plats. För att komma till Ilin island fick vi åka båt i ca 45 min.

Efter den korta båtturen var vi framme på Ilin island och samhället Catayungan. I Catayungan finns det 120 hushåll. Direkt när vi klev av båten fick vi se det första projektet. En kvinnogrupp har startats för att öka deras försörjningsmöjligheter. På bilden ovan ser ni sjögräs som hänger i solen för att torka. Av sjögräset gör kvinnorna olika produkter som de sedan säljer på marknaden. Vi gick till hälsocentret som byggts med stöd från Plan och där samlades vi tillsammans med flera representanter ifrån byns ledning, Plans volontärer och några ifrån lokalbefolkningen för att få presentationer om Plans arbete. Först fick vi en presentation om Plans arbete i området och en historik över arbetet just här i Catayungan. Vi fick också en översikt över alla de projekt som pågår i området. Sedan fick vi mer ingående veta hur lokalbefolkningen leder projekten med stöd från Plan. Sist men inte minst berättade en av ungdomarna för oss om den spar- och långrupp som hon deltar i på sin skola. Ungdomarna sparar pengar tillsammans och lär sig samtidigt att hushålla med pengarna. De får nyttiga kunskaper och erfarenheter som de kommer att ha användning för när de själva ska sköta sin egen ekonomi. Min kollega Nithia Abrera var med oss under besöket och hon hjälpte till att översätta till engelska. Självklart fick vi allihopa varsin kokosnöt, eller buko som det heter på tagalog, när vi kom. Vad är bättre än en kall kokosnöt en varm dag? Från vänster ser ni Emma, Anna och Lina (min lillasyster). Det var lite extra kul att just Anna och Lina var med den här dagen eftersom de skrev ett projektarbete om Plan när de gick på gymnasiet. De fick nu uppleva det som de själva skrivit om i sitt arbete 🙂Efter presentationerna gick vi vidare till förlossningskliniken. Den var färdigbyggd så sent som i januari men aktiviteterna på kliniken var i full gång. Personal finns på plats på kliniken dygnet runt. Det är två sjuksköterskor och sex barnmorskor som arbetar här och de byter av varandra. Alla gravida kvinnor på ön kommer nu hit till kliniken. De undersöks under graviditeten, deras födslar beräknas och ett preliminärt schema för deras förlossning fastställs. Under mars månad hade fem kvinnor fött sina barn här. På bilden ovan ser ni förlossningsrummet och vi fick även en liten demonstration på hur det går till. Frågan är om det verkligen är sådär kul att föda barn? haha 🙂 Lina och hennes vänner blev ganska berörda av besöket på kliniken. Samtidigt som de fick höra kvinnorna i byn berätta om vilken fantastisk klinik de nu har och att den har den bästa utrustningen så hade de svårt att ta in att det här verkligen var det bästa. Ytterligare ett exempel på hur olika det kan vara ibland och att det som anses vara bäst här inte ens är i närheten av hur våra förlossningssalar ser ut hemma. Självklart måste vi ju ha en gruppbild framför förlossningskliniken!Efter gruppfotot var det dags att ta en titt på den nya högstadieskolan. Byggnaden bredvid är den gamla byggnaden som är i ganska dåligt skick, så fort det regnade läckte det in direkt i klassrummet. Men nu finns en ny regntålig byggnad på plats och här går elever från hela ön. Många av eleverna har tidigare fått åka till San Jose för att kunna studera vidare. Bakom skolbyggnaden har skoltoaletter också byggts. Plan har även byggt en ny grundskolebyggnad på ön.

Såhär dagen innan skärtorsdagen hade vi självklart med oss massa påskgodis till barnen. De älskar verkligen godis här, nu ser det väldigt lugnt och fint ut här på bilden, men lite senare kastade barnen sig över godispåsarna och vips! så var godiset borta.

Sedan åkte fyra trötta tjejer tillbaka till min lägenhet i San Jose, vi hade alla varit vakna sedan tre på morgonen eftersom vi flugit med morgonflyget från Manila hit. Ja, ni vet väl redan ungefär hur det här inlägget kommer sluta? Återigen är jag väldigt imponerad, på bara några år har det hänt väldigt mycket och det var extra kul att att presentationerna gjordes av lokalbefolkningen istället för Plans personal. Det bevisar att Plan verkligen arbetar nära lokalbefolkningen och har ökat deras kapacitet. En fantastisk, rolig och lärorik dag igen, det verkar vara i princip omöjligt att ha en dålig dag här!

//Cecilia Karlén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *