Pojkars engagemang för flickors rättigheter ökar jämställdheten

[scribd id=68484012 key=key-xpgzh7cvndttihjjnt8 mode=list]

För att uppnå en jämställd värld har pojkars och mäns medverkan i arbetet en avgörande betydelse. I Plans rapport ”So, what about boys?” visas en rad exempel från hela världen där pojkar och män engagerar sig för att skapa ett mer jämställt samhälle. Rapporten är en del av rapportserien ”Because I am a girl – the state of the world’s girls”. Rapportserien belyser flickors rättigheter och erfarenheter av att växa upp i några av världens fattigaste samhällen.
I rapporten presenteras också en studie som Plan gjort med fler än 4000 barn i bland annat Indien, Rwanda och Storbritannien som visar att stereotypa uppfattningar om könsroller är djupt rotade bland unga.

• 65 procent av deltagarna från Indien och Rwanda höll helt eller delvis med i påståendet att “en kvinna ska stå ut med våld om det håller ihop hennes familj”.
• Mer än 60 procent av studiens deltagare i Indien instämde i påståendet att “om resurserna inte räcker, är det bättre att utbilda en pojke än en flicka”.

Plan har nu tagit fram ett quiz utifrån den genomförda studien. Spela quizet och vinn en t-shirt!

 

/Ida Wistbacka, samordnare opinionsbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *