Varje dag dör 5000 barn pga smutsigt vatten


I dag är det World water day, en dag för att uppmärksamma betydelsen av vatten. För många av de människor Plan arbetar tillsammans med i Afrika, Latinamerika och Asien är vatten helt avgörande. I dag lever runt 884 miljoner människor utan tillgång till rent vatten och har alldeles för lite kunskap om hygien. Barn drabbas värst när vatten och hygien tryter och varje dag dör ca 5000 barn på grund av smutsigt vatten och dålig sanitet.

I byn Damgade var vatten en dröm

För ett år sen kämpade invånarna i byn Damgade i Nepal under de torra månaderna mellan februari och maj då de hade extremt ont om vatten. Deras enda vattenresurs var en källa med tveksam kvalitet som bara ibland var tillräcklig för att fylla den kommunala vattentanken. Den var också så överanvänd att den som ville ha chans till lite vatten var tvungen att gå upp klockan 3 på morgonen för att köa. Många blev utan. Vattenbristen skapade problem med hygienen eftersom det ofta inte fanns vatten ens att tvätta händerna innan maten eller efter toalettbesöket.

Vatten blir verklighet

Plan i Nepal samarbetar med en lokal organisation som kom med förslaget att ta vara på regnvatten i vattencisterner vid varje hus. Först var invånarna tveksamma – skulle det verkligen fungera? Efter möten och diskussioner beslutades att det var värt ett försök och man skapade en kommitté för att övervaka projektet och engagerade lokal arbetskraft. Tillsammans lyckades de installera 39 vattencisterner som rymmer 6 500 liter vatten var. När det regnar samlas nu vattnet från taket i en hängränna och rinner ner i tanken. Det första vattnet, som kan vara smutsigt hälls bort och sen stannar resten, som är rent i tanken.

Vattnet förändrade bybornas liv

Vattnet i byn är en liten förändring som får stora effekter! Nu har byborna inte bara vatten utan många har också byggt ordentliga toaletter som de kan spola i. Sanitet och hälsa har förbättrats och byborna känner sig trygga med sin vattentillgång och stolta att ha skapat systemet. 10-åriga Kalpana och 13-åriga Maina Kumari berättar gärna om förändringarna: ”När jag varit på toaletten använder jag vattnet för att tvätta händerna” säger Maina Kumari och hennes kompis berättar att ”Innan var det alltid jobbigt att bada ute i byn, men nu kan jag bada hemma. Det är mycket lättare och bekvämare”.

Med vatten hemma vid huset förbättras livet för byborna och de kan njuta av den vackra bergiga utsikten från sitt hem.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *