Varje fadder gör stor skillnad

– När vi såg huset blev jag lite nervös, sa Frida.

Hon är med sin farfar här i Sri Lanka och den här dagen var det deras tur att besöka Jans fadderbarn i närheten av Monaragala. Vi stannade bilarna en bit från huset för att gå de sista 300 meterna på en stig fram till huset. När Frida och Jan kom fram till huset mötte familjen högtidligt dem utanför på gårdsplan med blomsterkransar och Assini. Jans fadderbarn, gav honom en bunt med Lotusblad. Lotusbladen ges för att visa respekt och vördnad inför de äldre.

Efter första mötet blev det helt tyst och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra sa Jan, men sen kom någon på idén att vi skulle sätta oss i skuggan på husterassen. Där satt vi sedan och pratade med hjälp av Plans medarbetare som tolkade samtalet. Jan berättade att han länge planerat att åka till Sri Lanka och hälsa på och visade foton hemifrån och berättade om Stockholm. I boken han hade med sig som gåva från sin hemstad Stockholm fanns bilder bland annat på Kungafamiljen. Mamman som var höggravid och planerad att föda 5 april tyckte det var roligt att höra om att vi i Sverige just fått en ny liten prinsessa. Jan berättade också att han bjudit med sin sondotter Frida till Sri Lanka för att han tyckte det var roligt att hon och Assini som är jämngamla skulle få träffas.

Med på besöket var också Assinis moster med familj. Allihopa var som alla människor vi träffat här på Sri Lanka så gästvänliga och förtjusande. De bjöd på te, hemmagjorda sötsaker och kokosnötter. Sen fick Jan och Frida plantera en kokosnötsplanta i familjens trädgård. De hann också med en liten promenad till en närliggande å. Det var väldigt skönt att svalka fötterna där!

Efter några timmar var det dags att ta farväl. Frida och Jan vinkade och tog stigen mot bilen.
-Det känns fantastiskt att ha fått möta dem och så bra att se att mitt bidrag faktiskt har gjort nytta. Nu vet jag var Assini går i skolan och att familjen har det förhållandevis bra, sa Jan på hemvägen.


Text och foto: Åsa Malmqvist som befinner sig i Sri Lanka tillsammans med ett gäng faddrar.

Jag vill veta mer om fadderresor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *