Faddern Edel träffar sitt fadderbarn Azad

Buddismen är ett starkt inslag i Sri Lanka och nästan en fjärdedel av befolkningen är buddister. Hinduer, muslimer och kristna utgör tillsammans ungefär en fjärdedel.  Edels fadderbarn, Azad, är muslim. Familjen är risbönder men äger ingen egen mark. För att dryga ut inkomsten odlar de också frukt och grönsaker i trädgården som de ibland säljer på marknaden.  Kokosnöt används mycket i matlagningen men också skalen tas till vara. När Edel var på besök fick hon plantera en kokosnötsplanta tillsammans med familjen.

Azads skolkamrater. Som komplement till skoluniformen kan man som muslim välja att ha huvudbonad.

Azad fick en bok på engelska om Sverige som han verkade gilla att bläddra i. Än så länge kan han inte engelska.  Vi träffade hans engelsklärare som berättade att han varit med på en lärarträning som Plan anordnat och som han uppskattat mycket. Han tyckte det var väldigt viktigt att barnen lärde sig engelska, men menade att det var svårt för att resurserna var knappa.


Text och foto: Åsa Malmqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *