”Barnen är ofta undernärda”

Nu har fadderresan kommit till Kandy, Sri Lankas juvel. Staden ligger högt och vackert bland de gröna kullarna i hjärtat av tedistriktet. Här startade engelsmännen i slutet av 1800-talet upp de första teplantagen på Sri Lanka och tog slavar ifrån norra Indien till att jobba på plantagerna. Än idag är det 99% Tamiler, ättlingar till de som kom hit då, som arbetar som tebladsplockare. Fri bostad, vatten och sjukvård ges till arbetarna på plantagen, men arbetet är hårt. 20-25 kilo teblad ska plockas per dag och för det betalas 5 dollar.

Förhållandena på plantagerna har blivit bättre fast fortfarande är det många som får lunginflammation (av kylan på hög höjd), barnen är ofta undernärda och människorna saknar ekonomisk säkerhet. Det är bland annat detta som Plan arbetar för att förändra genom förebyggande hälsovård, förskolor för de yngsta barnen där de får ett mål om dagen med högt näringsinnehåll och dessutom har man hjälp familjerna till en säkrare försörjning genom mikrofinansiering.

Ungefär en och en halvtimme österut från Kandy på slingriga serpentinvägar bor Jörgens fadderbarn Pathum med sin farmor och farfar. De hör inte till plantagen utan bor i en by i nära anslutning som Plans projekt också omfattar. Pathums mamma bor och arbetar i en fruktaffär i Colombo, och kommer bara hem ibland. Pathum bor kvar hos farmor och farfar för att han ska kunna gå i skolan.
Familjen tillsammans med Jörgen. De visade oss en enorm gästfrihet när vi var där och bjöd på te från den närliggande tefabriken, bananer och sötsaker.
Farmor och moster till Pathum vinkar adjö.

Text och foto: Åsa Malmqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *