Ett år sedan katastrofen i Japan

Idag är det ett år sedan jordbävningen och tsunamin drabbade Japan. Samtidigt som det var en fruktansvärd katastrof är det viktigt att minnas att Japan är ett föredöme i världen när det gäller att informera sin medborgare om katastrofrisker och öva på evakuering och katastrofhantering. I katastrofen förra året dog 15 854 människor och 3 203 saknas. Dessa siffror skulle varit mycket högre om inte Japan gjort ett så fantastiskt jobb med att informera och förebygga. 600 000 människor bodde i områden där de var utsatta för omedelbar risk vid katastrofen. Tack vare att de visste vad de skulle göra lyckades många undkomma tsunamin.

Så nu ett år efter katastrofen bör andra katastrofdrabbade länder i världen fundera på vad de kan lära sig av Japan. För trots att varje drabbad person så klart är en person för mycket så är Japan ett av världens bästa länder på att hålla nere antalet drabbade. En undersökning från FN-organet UNISDR som ansvarar för arbete med att minska katastrofrisker visar att mindre än 20 % av de länder i världen som lovat att arbeta för att minska katastrofriskerna har varit framgångsrika när det gäller att informera allmänheten om risker och hur man undviker dem.

Plan arbetar tillsammans med engagerade barn och unga som blivit viktiga informationsspridare i sina samhällen. Shamin i Bangladesh är en av dem. Se hans arbete här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *