Plans unika projekt i Sri Lanka

Ayubowan (may you be blessed with a long life) är hälsningsfrasen i Sri Lanka. Det säger mycket om hur vänliga och gästfria människorna är här. Vart du än vänder dig möts du av värme och ett leende. Det är behagligt att resa i landet, det känns som om det har det bästa av två världar; här går det lugnt till och ingen stressar samtidigt sköts det mest effektivt och folk är punktliga.

Vi har just varit i norra Sri Lanka i Anuradhapura-distriktet. Här har Plan ett unikt projekt där ett 2000 år gammalt bevattningssystem har tagits i bruk. Plan har renoverat dammarna med tekniskt stöd av stat och kommun och de lokala jordbrukarna som är organiserade i en jordbruksförening ansvarar för skötsel av vattenreservoarerna. Dammarna säkrar vattentillgången under hela året och genom bevattning får jordbrukarna ut två skördar per år och ger familjerna trygghet. I projektet ingår även att jordbrukarna får stöd till  att anlägga trädgårdar i anslutning till sina hem och i dammarna har fiskyngel planterats in. Fisk och grönsaker ger en varierad kost och som också går att sälja på marknaden. I och med detta förhindrar man undernäring hos barnen och möjliggör för föräldrarna att ha råd att ha barnen i skolan.

Under skördetiden jobbar man kollektivt på risfälten. De små barnen är med på fälten och man hjälps åt att passa dem i skuggan under ett träd.
Under skördetiden jobbar man kollektivt på risfälten. De små barnen är med på fälten och man hjälps åt att passa dem i skuggan under ett träd.
Lunch hemma hos en av jordbrukarfamiljerna som serverade i Lotusblad. Maten smakade ljuvligt! Och vi bjöds även på svalkande kokosnötsmjölk.

Text och foto: Åsa Malmquist i Sri Lanka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *