Bortgift som 12-åring

Idag avslutas FN:s kvinnokommissionsmöte i New York, som pågått under perioden 27 februari – 9 mars. Plan har deltagit i mötet för att uppmärksamma den hårda verkligheten för många unga kvinnor som växer upp i fattiga landsbygdssamhällen. En Plandelegation bestående av nio tonårsflickor från Sierra Leone, Malawi, Kambodja, Pakistan och Kamerun delade med sig av sina erfarenheter på mötet.

Maryam från Pakistan (Bild: Plan/Zack Seckler)

Här nedan kan ni läsa ett utdrag ur delegaten Maryams tal där hon berättar om en flicka från en grannby i Pakistan:

Praveen är 12 år gammal. Hon bor i en närliggande by.

Praveens föräldrar arrangerade ett äktenskap mellan henne och en 32-årig man. Flickan skickades att bo med hennes nya makes familj som hans fru – trots att hon inte visste vad ordet ”giftermål” betydde.

Praveen var för ung och hade ett barnsligt sätt. Hon tyckte om att leka med leksaker i hennes mans hus. Leksakerna ägdes av hennes svärföräldrars barnbarn.

Praveens svärmor var inte särskild snäll mot henne. Hon blev arg på Praveen när hon lekte och klagade till Praveens pappa att hans dotter ofta åt upp de tomater som hon tänkte tillaga till familjen.

Efter tre månades äktenskap bestämde sig Praveens man för att han ville skiljas. Han var mycket arg på Praveen. Hon var för oskuldsfull och lyckades inte anpassa sig till hennes man och hans familj. Trots att Praveen var 12 år lade hennes föräldrar skulden på henne för skilsmässan. I samhället är det en flickas fel om hon skiljs, inte mannens.

Efter skilsmässan skickades Praveen tillbaka till hennes föräldrar där hon nu är ledsen. Som 12-åring förstår hon inte vad det innebär att vara gift och skilsmässan har förstört hennes liv. Nu tycker hennes föräldrar att hon är en börda och vill gifta bort henne igen så snart som möjligt.”

Läs delegationens blogg

Läs mer om Plans arbete för flickors rättigheter

Läs rapporten ”Breaking Vows” om barnäktenskap och utbildning

En reaktion på ”Bortgift som 12-åring”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *