Internationell klagomekanism för barn

FN antog för första gången ett protokoll till konventionen om barnets rättigheter som gör möjligt för barn och deras ombud att föra fram klagomål till FN:s barnrättskommitté i Genève mot enskilda stater om deras rättigheter inte är skyddad nationellt och de har uttömt alla inhemska rättsmedel för att söka rättvisa. Det adopterades den 19e december 2011.
Plan Sverige har som Plan Internationals representant varit involverad i kampanjen sedan 2008 och har drivit frågan i Sverige sedan 2009.

Tilläggsprotokollet antas ratificera av tio medlemsstater innan det börjar gälla. FN: s officiella ceremoni för underteckning och ratificering har skett under FN: s råd för mänskliga rättigheter den 28e februari 2012 i Genève. Den var den första möjligheten för stater att underteckna protokollet. 20 stater har signerat. Det inkluderar Tyskland, Finland, Belgien, Mali och Brazil, men Sverige var inte med. Sverige har sedan tidigare accepterat andra internationella kommunikationsförfaranden och ratificerade Barnkonventionen redan 1990. Det förfarande som nu fastställs i det nya fakultativa protokollet är i linje med de internationella klagomekanismer som Sverige är redan del av.

Jag vill veta mer!

2 reaktioner på ”Internationell klagomekanism för barn”

  1. Hej!
    Jag är en 21 årig tjej som volontär arbetar med just dessa frågor nu. Jag vill vidareutbilda mig och jobba med just detta. vad har du för utbildning?n har du några tips? 🙂

    Kram Helen

    1. Hej! På Plan Sverige har vi olika utbildningar beroende på vad vi jobbar med i praktiken. Jag skulle rekommendera dig att till att titta på kontaktsidan och kontakta den som jobbar på den avdelning du är nyfiken på. Förslagsvis Enhet tema & påverkan som jobbar med det som rör blogginlägget. http://plansverige.org/kontakta-oss

      Mvh Webbredaktören

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *