Plan utbildar i sanitär hälsa

I Kisarawedistriktet, i byn Kiwte på landsbyggden ett par timmar från Dar Es Salaam, är tillgången till rent vatten ett stort problem. Detta medför att många barn lider av diarré, kolera och mask infektioner samt att de kommer efter i skolan, också för att de ofta skickas till att hämta vatten långt borta.

Efter lång väntan har man till sista fått en vattenbrunn via Plan. I samband med implementeringen av den har Plan även byggt latriner på skolan och utbildat eleverna och byborna i sanitär hälsa. Nästa del i projektet är att genom motordriven pump få vatten till olika hämtstationer, bland annat till skolan som vi besökte, för att underlätta för byborna att slippa gå så långa sträckor för att hämta vatten.

Uppmaning om att använda latriner för att undvika diarré och andra sjukdomar.
Latriner för flickor (pojkarnas ligger bredvid) med tydliga bilder hur man sköter sin toaletthygien, är en del i vatten- och hälsoprojektet som Plan implementerat tillsammans med bymedlemmarna.
Medlemmar i byrådet
Hela ”delegationen”, medlemmar från Kiwetes byråd och Plans personal. Bymedlemmarna hade kommit långt för att träffa oss. De hade frågor att ställa, t ex hur det stod till med tillgång till medicinsk vård. Plans ansvarige chef i Kisarawe kunde berätta att det inom kort kommer att finnas en ”mobil” klinik, ett fordon som kommer att göra 26 turer i hela distriktet varje månad. Detta kunde vi också läsa om i Tanzania Daily News den 18 februari. Den mobila kliniken förväntas minska dödligheten för mödrar vid förlossningen och antalet barn under fem år då fler barn kan vaccineras.

Läs också: Latriner – alls ingen skitsak!

Text och bild: Åsa Malmqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *