Plans projekt BEST ger ungdomar i Tanzania jobb

För att fånga upp arbetslösa ungdomar i Dar Es Salaam, Tanzania som har få chanser till att få jobb eftersom de inte har tillräcklig utbildning, har Plan ett projekt som kallas BEST (Best Employability Skills Training). Projektet är en satsning för att förbättra ungdomarnas möjligheter att kunna försörja sig och bryta trenden att fattigdom förs från generation till generation.

För detta projekt samarbetar Plan med CAP Foundation India och en lokal organisation ”Future World” som driver själva yrkesskolan där ungdomarna går. För att få in ungdomar i projektet gör man en så kallad ”Roadshow” och alla ungdomar intervjuas innan de tas in på skolan. Projektet som bekostas med bidrag från SIDA löper 2011-2015 och man har undersökt arbetsmarknaden för att se inom vilka områden arbetskraft efterfrågas. I dag finns fyra program på skolan som ungdomarna kan välja mellan: Bilmekaniker, Hotell och Service, Försäljning och IT.

Vi fick träffa tre elever som gått programmet och nu var ute på praktik. Alla tre berättade att de inte haft något att göra innan utbildningen och hur glada och tacksamma de var för den här möjligheten. ”Jag kände mig så välsignad när jag såg mitt namn på listan till hotellprogrammet. Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle vara här jag är idag med min bakgrund och med tanke på min familjs ekonomi”, berättade en av ungdomarna för oss.
Här får Susanne veta allt om bilmotorer.
I skolan träffade vi också nya elever som var sin första vecka i skolan, de hade ännu inte valt inriktning utan höll genom SWOT-analys på att ta reda på vilket program som var mest intressant för dem. Vi frågade eleverna vad de hade för visioner/drömmar med programmet. Mannen som reste sig upp berättade utan betänketid att han efter utbildningen 1) skulle skaffa sig jobb och bli den bästa bilmekanikern någonsin och sedan 2) starta eget och anställa alla från utbildningen som inte fått jobb! Gemensamt för alla elever som vi pratade med var att de kände ett stort hopp inför framtiden.
Gun frågar om vilka styrkor mannen skrivit upp i sin SWOT-analys.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *