Vad skulle få dig att sälja din sista kyckling?

Hawas kyckling. Foto: Plan

I Niger kallas tiden mellan april och november ”den hungriga säsongen” och antalet barn som är undernärda brukar öka i omfattning. I år är situationen värre än vanligt redan nu, många familjer har bara mat för någon månad till. I regeringens nationella undersökning framkommer att 34,9 % av alla hushåll inte har säker tillgång till mat och de flesta saknar besparingar att ta till.

I byn Bossey Bongou bor Hawa, en kvinna som kämpar för att få mat för dagen. Eftersom det regnat så lite och grödorna dessutom attackerats av gräshoppor räcker inte maten till nästa skörd. Hennes man har gått till stan för att leta arbete och kvar är Hawa med familjen. Den säck med hirs och majs som han lämnade är nu slut och Hawa har bestämt sig för att sälja sin sista kyckling. Vandringen till marknaden är en mil och Hawa går med sin kyckling i handen och sin yngsta dotter på ryggen. Vad skulle du göra om du var Hawa? Sälja din sista kyckling? Finns det något alternativ?

Plan arbetar i Niger med stöd till familjer som riskerar hunger och undernäring. Stödet består både av mat i skolor och intensiv behandling av undernärda barn samt av långsiktiga åtgärder som hjälp med grönsaksodlingar och bevattningsprojekt. Små insatser kan rädda liv både genom att förebygga kriser och minska dess effekter på barn som är extra känsliga för näringsbrist.

Vill du veta mer om hur Plan förebygger katastrofer, följ vår kampanjsida på facebook.com/stodbarnarbete.

/Julia Daniels

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *