Spara och låna i grupp = lönsamt

Här är ordförande och de två kassörerna i en av VSLA-grupperna (Village Savings and Loan Asociations) i Mwanza.  Det finns ett flertal grupper i det här mikrofinansieringsprojektet som Plan startat med en lokal samarbetspartner. Mer drivna tuffa affärskvinnor än dessa får man leta efter! Alla kvinnorna hade någon form av mindre  affärsverksamhet och de verkade vara både framgångsrika och ha extremt roligt. Alla är med och bidrar och tillsammans fungerar de som en regelrätt bank, där de både kan spara och låna pengar för at investera i sin verksamhet.

Mwanza är Tanzanias andra största stad, vackert belägen invid Victoriasjöns södra stränder. Utspritt i landskapet ser man otroliga stenblock som ligger och balanserar på varandra som om någon lagt dit dem. Ungefär en halvtimma från staden var vi och besökte  två förskolor med Plan Mwanza.  Sedan 2008 har Plan haft utbildningsprojekt som involverar barn (och deras föräldrar ) upp till sju år. Barnen får omsorg,  leka och lära sig att räkna till 10 på engelska, skriva vokaler och läsa korta meningar på nationalspråket Swahili (annars talar man lokalspråket Sukoma). De får också näringsrik gröt varje dag.

En del av projektet är också att informera föräldrarna om vikten av att låta barnen gå i förskolan för deras fortsatta studier. Många föräldrar är positiva, också för att de, då barnen är förskolan, kan arbeta på jordbruket. Och för de äldre barnen i familjen har det inneburit  att de får gå i skolan istället för att vara hemma och ta hand om sina småsyskon.

Föräldrarna bidrar med 500 T. shilling i månaden för inköpen till gröten och liten ersättning för de som arbetar näst intill frivilligt.

/Åsa Malmqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *