Besök hos Mangyanerna i Balani

Vi började vår färd på morgonen och för att komma till Balani behövde vi vandra uppför i mer än en timme. Jag gick tillsammans med min kollega Edgar som är IIC Area Supervisor och den jag arbetar mest med här på kontoret. Till en början gick det ganska bra;  vackert landskap att titta på och det var ganska molnigt igår så det var skönt.

Sedan började det slutta uppför rätt rejält, jag blev snabbt väldigt trött och svettig. Mannen som visade vägen gick med lätta steg långt framför oss och visade inga tecken på trötthet, så jag kände mig i ganska dåligt skick minst sagt. Nu blir det träna av så att jag kan föregå med gott exempel när jag ska göra om vandringen tillsammans med faddrarna.

Efter lite mer än en timmes vandring var vi äntligen framme, och vilken utsikt vi möttes av! Långt bort i fjärran är det havet som skymtar. Otroligt vackert! I Balani bor det ungefär 120 personer och det är en av de största byarna som befolkas av mangyanstammen Tao Buid. De talar en egen dialekt men de flesta förstår och pratar även Tagalog och barnen lär sig det i skolan.

Plan arbetar med 51 samhällen inom projekten för IIC och Balani är ett av dem. I Balani har invånarna tillsammans med Plan startat projekt för bland annat utbildning och hälsa. Den nuvarande skolan, som ni ser på bilden, är i mycket dåligt skick. Därför är en av prioriteringarna att bygga tre nya skolbyggnader.

Den första byggnaden som Plan finansierar är nästan färdig och tack vare Plans påverkansarbete kommer Utbildningsdepartementet att bygga två till byggnader så att byn har tre klassrum sammanlagt. Jag fick också veta att allt material; cement, armeringsjärn, grus, färg m.m har burits upp för hand av mangyanerna. Själv kan jag inte föreställa mig att bära något annat än mig själv uppför berget.

Skylten i marmor som säger att byggnaden är klar i februari 2012 är redan på plats, så nu är det bara att klara av det sista. När skolbyggnaden är färdig kommer byggandet av en vattenreservoar att starta. Byledaren visade mig till platsen där den nya vattenbehållaren kommer att stå. Vattnet från den närliggande floden kommer att pumpas in i behållaren och eftersom den ligger högre än husen kommer vattnet att kunna distribueras via vattenledningar till husen och skolan. Förhoppningsvis har bygget kommit en bit på vägen när jag besöker Balani nästa gång i mitten av mars 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *