Alla får inte välja sin partner

Tack vare Plan Egyptens projekt mot barnäktenskap har flera flickor sluppit giftas bort, bland annat flickan på bilden.

Idag är alla hjärtans dag och många ser fram emot att spendera dagen med någon de tycker om. Att få välja sin partner är dock ingen självklarhet om man är en flicka, inte heller att vänta med att gifta sig tills man når vuxen ålder.

När jag var i Egypten förra hösten träffade jag flera flickor (läs inlägget här) som hade gifts bort som barn. Jag träffade också en mamma vid namn Amal, som gått med på att gifta bort sin dotter som 14-åring. Hon berättade om hur hon nästan förlorade sin dotter i graviditetsrelaterade komplikationer:
– Mona blev gravid kort efter att hon gift sig och fick missfall efter tre månader. En månad senare blev hon gravid igen och blev sängliggande då hon var svag efter missfallet.  Barnet föddes i sjunde månaden efter en komplicerad förlossning. Det finns inga erfarna läkare i vår by och vi fick leta länge efter en som kunde hjälpa Mona.  Idag mår min dotter bra men jag vill nu sprida information om hur skadligt det är för hälsan att gifta sig och få barn vid en så tidig ålder.

Den vanligaste dödsorsaken för unga flickor
10 miljoner flickor riskerar att giftas bort varje år – det är fler än 25 000 flickor per dag. Den vanligaste dödsorsaken för flickor i åldern 15-19 år är graviditetsrelaterad. Det är vanligt att flickor som gifter sig blir gravida innan deras kroppar är färdigt utvecklade – en flicka under 15 år löper fem gånger högre risk att dö i barnsäng än en kvinna över 20 år. Det är verkligen chockerande statistik. Barnäktenskap kränker många av barnets rättigheter som till exempel rätten att få delta i beslut och är också ofta en kränkning mot flickors rätt till överlevnad.

Plan arbetar mot barnäktenskap
Att arbeta för lagar som förbjuder barnäktenskap är mycket viktigt, men när lagarna finns måste de efterlevas. I Egypten är barnäktenskap olagligt, men barnäktenskap är ändå vanligt. Plan arbetar därför också med att minska det sociala tryck som får familjer att fortsätta gifta bort sina döttrar genom att arbeta med att förändra attityder och normer. I arbetet mot barnäktenskap involveras hela samhället inklusive religiösa, politiska och traditionella ledare. Plan arbetar också med att stärka flickorna själva, bl.a. genom att de får möjlighet till ökad kunskap kring sina rättigheter, ökad tillgång till egna ekonomiska medel och nya sociala nätverk.

/ Ida Wistbacka

Rapporten Breaking the Vows handlar om Plans jobb mot barnäktenskap:

[scribd id=81026055 key=key-1p7yf4p63tao2tfoone mode=list]

Rami Shaaban var i Egypten med Plan 2008 och träffade den här flickan som giftes bort som barn.

En reaktion på ”Alla får inte välja sin partner”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *